Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 17:45

S45.1 De effectiviteit van multidimensionele gezinstherapie en cognitieve gedragstherapie bij adolescenten met een stoornis in het gebruik van cannabis: belangrijkste bevindingen uit de Nederlandse gerandomiseerde studie

Hendriks, V.M., Schee, E. van der , Blanken, P.

Voorzitter(s): V.M. Hendriks

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De toenemende hulpvraag bij de verslavingszorg van adolescenten met cannabisproblemen en de behoefte aan nieuwe behandelingen op dit gebied.

 

DOEL

Het evalueren van de effectiviteit van multidimensionele gezinstherapie (MDFT) en cognitieve gedragstherapie (CGT) bij jongeren met een stoornis in het gebruik van cannabis; en het evalueren van de invloed van bijkomende internaliserende en externaliserende problemen op het (differentiële) effect van behandeling.

 

METHODEN

109 adolescenten werden in een gerandomiseerde gecontroleerde studie toegewezen naar ambulante MDFT of CGT, beide met een geplande looptijd van 5 tot 6 maanden. Na 12 maanden werd de verandering in cannabisgebruik en op secundaire uitkomstmaten, waaronder delictgedrag, tussen beide groepen vergeleken.

 

RESULTATEN

Bij beide behandelingen was sprake van significante en klinisch relevante afname van het cannabisgebruik en delictgedrag over de tijd. Ondanks de langere behandelduur en hogere behandelintensiteit in MDFT werd op deze belangrijkste uitkomstmaten geen verschil tussen beide behandelingen aangetroffen. Uit secundaire analyses bleek dat oudere adolescenten (17-18 jaar) en degenen zonder comorbide psychiatrische problematiek aanzienlijk meer baat hadden bij CGT, terwijl jongere adolescenten (13-16 jaar) en degenen mét comorbide psychiatrische problematiek juist aanzienlijk meer baat hadden bij MDFT.

 

CONCLUSIE

MDFT en CGT zijn even effectief in het verminderen van het cannabisgebruik en delictgedrag bij adolescenten met een stoornis in het gebruik van cannabis. Leeftijd en comorbide psychiatrische problematiek bleken belangrijke voorspellers van het verschil in behandeluitkomst tussen MDFT en CGT en zouden kunnen dienen als uitgangspunt voor een meer gerichte indicatiestelling bij adolescenten met problematisch cannabisgebruik.

 

LITERATUURVERWIJZING

Hendriks, V.M., Van der Schee, E., Blanken, P. (2011). Treatment of adolescents with a cannabis use disorder: Main findings of a randomized controlled trial comparing multidimensional family therapy and cognitive behavioral therapy in the Netherlands. Drug and Alcohol Dependence, 119, 64-71.

Hendriks, V.M., Van der Schee, E., Blanken, P. (2012). Matching adolescents with a cannabis use disorder to multidimensional family therapy or cognitive behavioral therapy: Treatment effect moderators in a randomized controlled trial. Drug and Alcohol Dependence, 125, 119-126.

Hendriks, V.M., Van der Schee, E., Blanken, P. (2013). Multidimensionele gezinstherapie en cognitieve gedragstherapie bij adolescenten met een stoornis in het gebruik van cannabis: een gerandomiseerd onderzoek. Tijdschrift voor Psychiatrie, 55, in druk.