Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:45 - 18:00

S45.2 MOVE: een nieuwe interactieve behandelmodule voor het versterken van motivatie bij jongeren in de jeugdverslavingszorg

Müller, M.

Voorzitter(s): V.M. Hendriks

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Volgens aanwijzingen uit onderzoek en ervaringen binnen de klinische praktijk is de motivatie en therapietrouw bij veel adolescenten in de jeugdverslavingszorg laag en wisselend. Een in de (jeugd)verslavingszorg veel gebruikte methode om motivatie te versterken is Motivationele Gespreksvoering (MGV): vanuit een empathische houding worden specifieke gesprekstechnieken ingezet om de motivatie te versterken en om samen met de cliënt eventuele ambivalentie te onderzoeken en op te lossen. De huidige toepassing van MGV door professionals in de jeugdverslavingszorg biedt mogelijkheden voor aanvullende verbeteringen en vernieuwing.

 

DOEL

Het ontwikkelen en verder onderzoeken van een nieuwe (op MGV gebaseerde) behandelmodule, gericht op het versterken van motivatie voor behandeling en gedragsverandering bij adolescenten in de jeugdverslavingszorg.

 

METHODEN

Medewerkers worden intensief getraind in de methodiek van MGV met aandacht voor kennis, houding en vaardigheden. Daarnaast leren zij gebruik te maken van de nieuw ontwikkelde behandelmodule MOVE. Deze kan worden ingezet bij aanvang, maar ook tijdens een ambulante of klinische behandeling. De module bestaat uit 6 sessies die individueel en groepsgewijs kunnen worden gegeven. Daarnaast is er een onlinemodule verkrijgbaar. De sessies bestaan uit interactieve oefeningen met spelelementen waarin jongeren hun eigen drijfveren en persoonlijke eigenschappen verkennen. Daarbij wordt aandacht besteed aan de manier waarop jongeren hun huidige situatie en de reacties van de sociale omgeving ervaren, wat zij zien als de gewenste situatie en hoe ze daar zouden kunnen komen. Er wordt gefocust op wat jongeren zelf ervaren en zouden willen, en daarnaast wordt aandacht besteed aan gevoelens van machteloosheid, zelfvertrouwen en eigen effectiviteit.

 

RESULTATEN

Tijdens de presentatie wordt uitleg gegeven over de achtergrond en inhoudelijke opzet van MOVE en zullen de eerste ervaringen met de toepassing van deze nieuwe behandelmodule worden gepresenteerd.

 

CONCLUSIE

De nieuwe behandelmodule MOVE biedt handvatten om de motivatie van adolescenten in de jeugdverslavingszorg te versterken.

 

LITERATUURVERWIJZING

Apodaca, T.R., Longabaugh, R. (2009). Mechanisms of change in motivational interviewing: a review and preliminary evaluation of the evidence. Addiction, 104, 705-715.

Barnett, E., Sussman, S., Smith, C., Rohrbach, L. A., Spruijt-Metz, D. (2012) Motivational Interviewing for adolescent substance use: A review of the literature. Addictive Behaviors, 37, 1325-1334.

Miller, W. R. & Rollnick, S. (2002). Motivational Interviewing, Preparing People for Change (2nd ed.) The Guilford Press. Nederlandse vertaling: Motiverende gespreksvoering. Een methode om mensen voor te bereiden op verandering (2005). Gorinchem: Uitgeverij Ekklesia.