Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:00 - 18:15

S45.3 Hypercriminele verslaafde vrouwen: analyse van alle stelselmatig criminele vrouwen die ooit de ISD-maatregel opgelegd hebben gekregen in Nederland

Strijker, G.D., Brook, F.G., Dijkstra, J.K.

Voorzitter(s): V.M. Hendriks

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In de hedendaagse cultuur worden vrouwen vaker in relatie gebracht met criminaliteit. Een andere trend is de toenemende aandacht voor hypercriminelen oftewel stelselmatige daders. Van de 104 vrouwen die sinds de invoering van de Instelling Stelselmatige Daders (ISD)-maatregel in 2004 tot midden 2013 zijn gedetineerd, is echter weinig bekend.

 

DOEL

Het beschrijven van de onderliggende mogelijk motiverende problematiek en psychopathologie van de groep Nederlandse ISD-vrouwen. Daarnaast toetsen op welke wijze verslaving en stelselmatige criminaliteit bij de ISD-vrouwen in Nederland samenhangen, aan de hand van zes risicofactoren: psychische problemen, persoonlijkheidsstoornissen, seksueel misbruik, fysieke mishandeling, verslaving ouders en verslaving partner.

 

METHODEN

De gegevens van de 104 ISD-vrouwen zijn afkomstig uit psychologische rapportages, Pro Justitia-rapportages, reclasseringsadviezen en strafbladen uit de Penitentiaire Inrichting Zwolle. De analyses zijn gebaseerd op meerdere multipele regressieanalyses en een logistische regressie.

 

RESULTATEN

Van de ISD-vrouwen heeft 55 procent psychische problemen en 73 procent persoonlijkheidsstoornissen. Stelselmatige criminaliteit en de verslaving van de ISD-vrouwen hangen tot op zekere hoogte onderling samen. Daarnaast is er een relatie tussen de verslaving van de partner en de criminaliteit van de ISD-vrouw.

 

CONCLUSIE

ISD-vrouwen hebben ernstige problemen, velen hebben een beneden gemiddelde intelligentie, zijn verslaafd, hebben psychische en persoonlijkheidsproblematiek, zijn opgegroeid in slechte omstandigheden en verkeren in een slecht sociaal milieu. De ernst van de verslaving en de stelselmatige criminaliteit hangen onderling positief samen, bij twee verslavingen tegelijkertijd hebben ISD-vrouwen een omvangrijker strafblad. Een derde verslaving heeft geen extra effect op het aantal pagina’s van het strafblad. Als een ISD-vrouw een verslaafde partner heeft, is het strafblad van de ISD-vrouw langer.