Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:15 - 18:30

S45.4 Een exploratief onderzoek naar de zorg voor mensen met GHB-afhankelijkheid

Aarden, E.S.H., Zeelen, J.J.M., Brook, F.G.

Voorzitter(s): V.M. Hendriks

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het gebruik van de harddrug Gamma Hydroxy Butyraat (GHB) neemt in Nederland de laatste jaren gestaag toe (Dijkstra, De Weert-van Oene, Verbrugge, & De Jong, 2013; Gemeenschappelijke Gezondheidsdienst, 2010; Stolte, 2010).

 

DOEL

Het doel van dit onderzoek is na te gaan wat de kenmerken zijn van de populatie mensen met GHB-afhankelijkheid, en welke ervaringen en percepties mensen met GHB-afhankelijkheid en hulpverleners hebben over de zorg.

 

METHODEN

In het kwantitatieve onderzoek zijn 54 dossiers geanalyseerd van cliёnten met primaire GHB-afhankelijkheid, die een klinische detoxificatie hebben gehad. Voor het kwalitatieve onderzoek zijn drie verschillenden groepen geïnterviewd, namelijk: mensen met GHB-afhankelijkheid die een klinische detoxificatiebehandeling hebben gehad, hulpverleners van VNN en mensen met primaire GHB-afhankelijkheid die zonder professionele hulp hun GHB-gebruik hebben afgebouwd.

 

RESULTATEN

Ruim de helft van de cliёnten heeft gekozen voor een detoxificatieopname met een vervolgbehandeling. Zowel een detoxificatiebehandeling als vervolgbehandeling wordt door een deel van de cliёnten voortijdig beëindigd door het ontbreken van motivatie. Daarnaast blijkt dat 62 procent van de cliёnten is terugvallen in GHB-gebruik, ongeacht duur of aard van behandeling. Het overgrote deel van de mensen met GHB-afhankelijkheid is jong, enerzijds nieuwsgierig en anderzijds onzeker, angstig en somber, woonachtig in landelijke gebieden en dorpen en opgegroeid in uiteenlopende gezinssituaties. Het merendeel ervaart de zorg van VNN als positief. Over de regels, de structuur en de hiërarchie zijn de cliënten minder tevreden. Een deel van de kwalitatieve onderzoeksgroep heeft GHB-gebruik thuis afgebouwd. Zij wilden geen professionele zorg door gevoelens van schaamte, angst voor verlies of confrontatie.

 

CONCLUSIE

Vrijwel alle cliёnten gebruiken naast GHB een ander middel. Het merendeel van de cliёnten heeft psychische comorbiditeit. De drop-outpercentages zijn hoog en cliёnten vallen snel en intensief terug.