Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:30 - 18:45

S45.5 Kind van verslaafde ouders. Transgenerationele verslaving en de invloed van klinische gezinsbehandeling

Gries, H.E. de, Brook, F.G., Dekker, J.J.H.

Voorzitter(s): V.M. Hendriks

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Kinderen van verslaafde ouders hebben een hoger risico om zelf verslaafd te worden. Dit wordt transgenerationele verslaving genoemd. Dit proces is werkzaam op twee manieren. Een directe overdracht van middelengebruik van ouder op kind en een indirecte overdracht via probleemgedrag [1]. Verslaafde ouders hanteren disfunctionele opvoedingsstijlen waardoor de kinderen probleemgedrag ontwikkelen.

 

DOEL

Onderzoeken of er een indicatie voor is dat de interventie ‘De Lage Kamp’, intensieve gezinsbehandeling, een behandeling is waarmee Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) het proces van transgenerationele verslaving kan doorbreken.

 

METHODEN

Er is een experimentele groep (n=15) samengesteld van kinderen die tussen 1995 en 2005 op ‘De Lage Kamp’ hebben gewoond. Om deze groep te kunnen vergelijken is een controlegroep (n=109) samengesteld van kinderen met een verslaafde ouder uit de dataset van TRAILS, Tracking Adolescents’ Individual Lives Survey. Analyses werden uitgevoerd met behulp van eenzijdige t-toetsen voor het verschil in gemiddelden.

 

RESULTATEN

Uit de analyse bleek dat kinderen van ‘De Lage Kamp’ minder alcohol gebruikten (p .05) en minder externaliserend probleemgedrag (p .097) hadden. Hoewel de experimentele groep erg klein was, werden er toch significante verschillen gevonden.

 

CONCLUSIE

Interventie ‘De Lage Kamp’ heeft een positieve invloed op alcoholgebruik en externaliserend probleemgedrag bij kinderen. Dit geeft een indicatie dat de interventie invloed heeft op transgenerationele verslaving. Aanbevolen wordt om een database aan te leggen en de kinderen structureel te volgen, zodat duidelijk wordt in hoeverre er een (blijvend) positieve invloed aan de interventie valt toe te schrijven.

 

LITERATUURVERWIJZING

Leventhal, A.M., Pettit, J.W., Lewinsohn, P.M. (2011) Familial influence of substance use disorder on emotional disorder across three generations. Psychiatry research, 185 (3), 402-407.