Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:52 - 18:14

S46.2 Cognitieve training bij verslaving

Wiers, R.W.H.J.

Voorzitter(s): E. Ruhe

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Bij verslavingen is er een gebrek aan balans tussen twee typen processen: impulsieve automatisch geactiveerde processen die naar het middel (of de activiteit) leiden; en controlerende processen die dergelijke impulsen in de hand houden. De logische consequentie is dan ook dat verslaving te beïnvloeden is door ofwel de automatisch geactiveerde processen te beïnvloeden ofwel door de controle over deze processen te versterken.

 

DOEL

We hebben diverse gecomputeriseerde trainingen ontwikkeld waarmee we cognitieve processen beïnvloeden bij verslaving, zoals aandachttraining, actietendenstraining en training van cognitieve controleprocessen.

 

METHODEN EN RESULTATEN

Ik zal de resultaten van drie RCT’s bespreken waarin deze verschillende vormen van cognitieve training werden getoetst. Uit de resultaten blijkt dat 1. De diverse cognitieve processen succesvol beïnvloed kunnen worden; 2. dit een positief effect heeft op de behandeluitkomsten.

 

CONCLUSIE

Vaak wordt ervan uitgegaan dat er twee globale typen behandeling zijn bij verslaving en andere problemen, soms aangeduid met ‘pillen’ (psychofarmaca) of ‘praten’ (psychosociale interventies). Mijn stelling is dat er een derde belangrijke categorie is die daarmee over het hoofd wordt gezien: cognitieve training, waarvan inmiddels in diverse studies is aangetoond dat het een positief effect heeft op behandeluitkomsten.