Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:48 - 18:06

S47.2 Motivatie voor evidence-based handelen in de dagelijkse praktijk

Barnes, T.R.E.

Voorzitter(s): P. Knapen

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het is van groot belang patiënten te behandelen volgens de stand van de wetenschap, maar het blijkt vaak lastig deze kennis in te zetten in de dagelijkse praktijk. Uit metingen blijkt dat psychiaters vaak niet voorschrijven en handelen conform de geldende richtlijnen. Dit kan potentieel leiden tot meer bijwerkingen, bijvoorbeeld omdat twee soorten antipsychotica tegelijk worden voorgeschreven of omdat de monitoring op bijwerkingen niet structureel wordt uitgevoerd.

 

DOEL

De uitvoering van evidence-based richtlijnen verbeteren door teams feedback te geven op hun prestaties, gerelateerd aan feedback van de prestaties van andere vergelijkbare centra (benchmarking). Onderwerpen voor feedback zijn bijvoorbeeld: antipsychotica-voorschriften, metabole screening, lithiumscreening en medicatie bij persoonlijkheidsstoornissen.

 

METHODEN

Instellingen nemen deel aan kwaliteitsverbeteringsprogramma’s en ontvangen feedback op hun functioneren ten opzichte van andere instellingen. Deze gegevens worden nadrukkelijk niet gebruikt voor top 10-lijsten van instellingen. Daarnaast worden materialen ontwikkeld om het eenvoudiger te maken de richtlijnen uit te voeren, zoals een informatiemap over bijwerkingen van antipsychotica.

 

RESULTATEN

Nadat teams feedback hebben ontvangen, verandert hun voorschrijfpatroon en schrijven ze meer voor conform de richtlijnen; deze verbetering bereikt na enkele jaren echter een plateau.

 

CONCLUSIE

Het is goed mogelijk behandelteams door middel van feedback en benchmarking te motiveren meer conform de richtlijnen voor te schrijven.

 

LITERATUURVERWIJZING

Barnes TR, Paton C. Role of the prescribing observatory for mental health. Br J Psychiatry. 2012 Dec;201:428-9.

Barnes TR, Paton C. Improving prescribing practice in psychiatry: The experience of the prescribing observatory for mental health (POMH-UK). Int Rev Psychiatry. 2011 Aug;23:328-35.

Royal College of Psychiatrists. POMH UK. Available from: http://www.rcpsych.ac.uk/PDF/About%20POMH%20and%20how%20it%20works.pdf.