Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:24 - 18:42

S47.4 Monitoren van de lichamelijke gezondheid bij patiënten van FACT

Hasselt, F.M. van

Voorzitter(s): P. Knapen

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De lichamelijke gezondheid van patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA) is door diverse risicofactoren slechter dan de gezondheid van de algemene bevolking. Bijvoorbeeld door bijwerkingen van medicatie, zorgorganisatieproblemen en een gebrek aan motivatie om leefstijlwijzigingen vol te houden.

 

DOEL

Het verbeteren van de lichamelijke gezondheidszorg door een advies op maat aan patiënten van FACT-teams om hun lichamelijke gezondheid te verbeteren, op basis van een overzicht van de aanwezige ziekten en risico’s.

 

METHODEN

Op basis van een interview, lab, en informatie van huisarts en apotheek werd een overzicht samengesteld van de lichamelijke symptomen, ziekten en risico’s. Met deze informatie werd een individueel plan opgesteld. Deze informatie werd teruggekoppeld aan de patiënt en de huisarts.

 

RESULTATEN

Het aantal problemen dat werd gevonden met het gezondheidsonderzoek, was significant groter dan het aantal dat in het dossier van de huisarts stond (p<0.01). Onze studie toont bovendien dat ons gezondheidsonderzoek en de huisarts verschillende problemen ontdekken; daarom is het noodzakelijk deze informatie te combineren. De gemiddelde kosten van een gezondheidsonderzoek inclusief ROM (routine outcome monitoring van psychiatrische symptomen) en een interpretatie van de gegevens door een arts bedragen 305 euro.

 

CONCLUSIE

Een gezondheidsonderzoek brengt bij ambulante patiënten met EPA tegen een redelijke prijs belangrijke ziekten in kaart die niet eerder bekend waren bij de huisarts.

 

LITERATUURVERWIJZING

van Hasselt FM, Schorr SG, Mookhoek EJ, Brouwers JR, Loonen AJ, Taxis K. Gaps in health care for the somatic health of outpatients with severe mental illness. Int J Ment Health Nurs. 2012 Jul 5.

van Hasselt FM, Thier CSM, van Rijswijk E, Loonen AJM. Is somatic health screening in patients with severe mental illness of added value? Perspect Psychiatr Care. 2013 doi: 10.1111/ppc.12042

F. M. van Hasselt. Improving the physical health of people with severe mental illness; the need for tailor made care and uniform evaluation of interventions [dissertation]. Rijksuniversiteit Groningen; 2013.