Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 18:42 - 19:00

S47.5 Verbeter de lichamelijke gezondheid bij ernstige psychiatrische aandoeningen

Hasselt, F.M. van, Knapen, P., Barnes, T.R.E., Hert, M. de

Voorzitter(s): P. Knapen

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De levensverwachting van mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) is gemiddeld 13 tot 30 jaar korter dan die van de algemene bevolking. Onnatuurlijke doodsoorzaken zoals suïcide vormen maar een deel van de verklaring voor de afgenomen levensverwachting.

Het grootste deel wordt verklaard door een verhoogd risico op lichamelijke ziekten als hart- en vaatziekten, suikerziekte en een verstoorde longfunctie. De belangrijkste risicofactoren zijn bijwerkingen van medicatie, een ongezond voedingspatroon, gebrek aan lichaamsbeweging, tabak roken en een kwetsbaarheid voor lichamelijke ziekten door het hebben van een EPA. Deze kwetsbaarheid bestaat uit een versterking van de impact van bestaande risicofactoren door symptomen van de EPA. Het organiseren van een gezonde leefstijl is bijvoorbeeld moeilijker voor iemand met een EPA door gebrek aan motivatie, veroorzaakt door anhedonie bij depressie of negatieve symptomen van schizofrenie.

 

DOEL 

In dit symposium willen we diverse manieren bespreken waarop de lichamelijke gezondheid van mensen met een EPA vergroot kan worden. 

 

METHODEN

De impact van het Engels POMH-UK-programma om de kwaliteit van zorg te verbeteren zal worden besproken. Dit programma motiveert behandelteams om volgens de geldende richtlijnen te behandelen, door feedback te geven op het eigen functioneren. Vervolgens zal specifiek worden ingegaan op het metaboolsyndroom en indicatiestelling voor behandeling. Afsluitend zal gepresenteerd worden hoe een gezondheidsscreening in de praktijk kan worden ingevoerd in de reguliere FACT-zorg.

 

LEERDOELEN

Informeren over specifieke risico’s op lichamelijke ziekten bij EPA-patiënten en methoden om deze te verminderen.

Informeren over methoden om in de praktijk de lichamelijke gezondheid te verbeteren.

Informeren over de achtergrond en indicatie voor behandeling van het metaboolsyndroom.