Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

D23 EPA Persoonlijkheidsstoornissen: motiveren tot ‘Meedoen’

Steendam, M., Kaasenbrood, A.J.A., Meekeren, E., Werner-Knapen, S.R.Y.

Voorzitter(s): M. Steendam, A.J.A. Kaasenbrood, J.B. Luijn, E. Meekeren en S.R.Y. Werner-Knapen

Locatie(s): Zaal 09

Categorie(ën):

INHOUD

De zorg voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) staat sterk in de belangstelling (Delespaul, TvP, 2013), wat onder andere blijkt uit de talloze FACT-teams die worden geformeerd. Ook persoonlijkheidsstoornissen gelden als EPA, maar mensen met persoonlijkheidsstoornissen kwamen er lang bekaaid af, zowel binnen het eigen vakgebied als binnen FACT-teams. Exclusie en ‘verstoring’ zijn sleutelwoorden. Het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen besloot daarom tot de oprichting van een podium. In het najaar van 2013 is hiertoe het document Meedoen. Aanbevelingen voor de behandeling en begeleiding van mensen met EPA-PS afgerond.

De EPA-populatie is divers in leeftijd, achtergrond en problematiek. Er zijn algemene uitgangspunten voor de totale EPA-groep die gehanteerd worden (Zorgverzekeraars Nederland, 2012). Maar wat zijn specifieke behoeften voor de EPA-persoonlijkheidsstoornissen (EPA-PS)? De Multidisciplinaire Richtlijn Persoonlijkheidsstoornissen (2008) geeft hier onvoldoende antwoord op. In de dagelijkse praktijk van de ggz is er dus geen gerichte of eenduidige aanpak ten aanzien van patiënten met EPA-PS.

 

VORM

Bij deze doelgroep zijn het gemotiveerd krijgen en houden van professionals, patiënten en naastbetrokkenen volgens ons belangrijke aandachtspunten. Na enkele korte presentaties rondom de belangrijkste aanbevelingen uit het document Meedoen zoeken we het gezamenlijke debat over de verschillen en overeenkomsten ten aanzien van behandeling en begeleiding van de EPA-PS-groep ten opzichte van de overige EPA-patiënten.

 

STELLINGEN

  1. Bij EPA-PS moet psychotherapie een centrale plaats innemen in de behandeling.
  2. Ten minste één psychotherapeut moet werkzaam zijn in een (FACT-) team voor EPA-PS.
  3. 3.     De behandeling van EPA-PS kan het beste door een gespecialiseerd (FACT-) team plaatsvinden, en dus niet door een algemeen FACT-team.
  4. Bij EPA-PS moet er, meer dan bij andere PS-patiënten, aandacht zijn voor de omgevingsfactoren.

 

LITERATUURVERWIJZING

Het document Meedoen. Aanbevelingen voor de behandeling en begeleiding van mensen met EPA-PS is te vinden op de website van het Kenniscentrum Persoonlijkheidsstoornissen: http://www.kenniscentrumps.nl/podia.html. In de zaal worden exemplaren uitgereikt aan alle deelnemers aan de discussiegroep.