Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

W41 De invloed van psychofarmaca op de slaap

Kamphuis, J., Lancel, M., Hanhart, R.J.

Voorzitter(s): J. Kamphuis

Locatie(s): Zaal 06

Categorie(ën):

INHOUD

Veel psychiatrische stoornissen gaan gepaard met slaapproblemen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat 30 tot 90 procent van de mensen die lijden aan een stemmingsstoornis of aan een psychotische stoornis, ook slaapklachten heeft. Er is lange tijd weinig aandacht besteed aan deze ‘secundaire’ problematiek. Er komt echter steeds meer evidentie voor het belang van de slaapproblemen bij psychiatrische patiёnten: insomnie verlaagt de kwaliteit van leven, het is een van de meest voorkomende residu-symptomen, het vergroot de kans op de ontwikkeling van een psychiatrische stoornis en op een terugval in deze stoornis, en het kan de respons op psychofarmaca reduceren of vertragen.

De meeste psychofarmaca hebben invloed op de slaap. Dit betreft zowel indirecte effecten, door het verminderen van psychiatrische symptomen, maar ook directe effecten. Sommige psychofarmaca, zoals SSRI’s en SNRI’s, hebben een directe activerende slaapverstorende werking, terwijl andere, zoals verschillende antipsychotica en mirtazapine, het inslapen en/of doorslapen kunnen verbeteren. Kennis van de directe effecten van psychofarmaca op de slaap en het functioneren overdag maakt het mogelijk de keuze van farmacotherapie aan te passen aan de meest dominante slaapklacht van een patiёnt.

 

VORM

In deze workshop zal een overzicht worden gegeven van de directe effecten van psychofarmaca op de slaap. Aan de hand van verschillende casussen zal inzicht worden gegeven in de rol van psychofarmaca in het veroorzaken en normaliseren van slaap-waakstoornissen bij psychiatrische patiёnten.

 

LEERDOELEN

Praktische kennis verkrijgen over de directe effecten van psychofarmaca op de slaap, zodat farmacotherapie beter afgestemd kan worden op de comorbide slaap-waakproblematiek.