Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

W42 Verslaving en ADHD onder adolescenten

Meerman, L. te, Geffen, E. van, Dil, L.M.

Voorzitter(s): L.M. Dil en E. van Geffen

Locatie(s): Zaal 07

Categorie(ën):

INHOUD

De laatste jaren is er vanuit de verslavingszorg toenemend aandacht voor psychiatrische comorbiditeit bij adolescenten. Een overzicht bij de Jellinek Jeugdafdeling in Amsterdam laat zien dat de prevalentie van ADHD en andere comorbiditeit hoog is bij adolescenten die zich aanmelden voor behandeling van verslaving. De behandeling van dubbeldiagnose bij adolescenten stelt de professional voor vele uitdagingen. Hoe wordt de huidige behandeling gemotiveerd, terwijl de evidence nog schaars is? Hoe komt de ontwikkeling van een verslaafde adolescent weer goed op gang?

 

VORM

Het eerste deel van de workshop betreft een overzicht van psychiatrische comorbiditeit aan de hand van de literatuur en data van de Jellinek Jeugd. Ook wordt er kort een overzicht gegeven van de huidige dubbeldiagnosebehandeling voor verslaving en ADHD. Er zullen filmfragmenten van een interview met een adolescent met ADHD en verslaving worden vertoond.

Daarna is er ruimte voor kennisuitwisseling over de behandeling van adolescenten met verslaving en ADHD. Er wordt gediscussieerd over de vraag: wat is er nodig in de behandeling om deze jongeren in ontwikkeling te brengen?

 

LEERDOELEN

  • Overzicht krijgen van de dubbeldiagnosebehandelingen bij verslaving en ADHD zoals deze nu worden uitgevoerd.
  • Ideeën uitwisselen waarmee het huidige behandelingsaanbod in de toekomst mogelijk kan worden aangevuld om deze adolescenten in hun ontwikkeling te stimuleren.