Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

W47 Geïntegreerde zorg voor patiënten met complexe somatisch-psychiatrische comorbiditeit: de ontwikkeling van de INTERMED-zelfinvulvragenlijst als hulpmiddel voor de zorg op de werkvloer én op beleidsniveau

Boenink, A.D.

Voorzitter(s): A.D. Boenink

Locatie(s): Zaal 2.11

Categorie(ën):

INHOUD

Zoals elke ervaren arts weet, gaan medische, psychische en sociale problemen vaak hand in hand. Soms volstaat parallelle behandeling van diverse aandoeningen. Maar als er sprake is van ‘complexe comorbiditeit’ – waarbij ziektebeelden en/of behandelingen elkaar negatief beïnvloeden – is de patiënt gebaat bij geïntegreerde, multidisciplinaire zorg. Door biopsychosociale zorgbehoeftes in kaart te brengen kan tijdig een doeltreffend multidisciplinair zorgtraject uitgestippeld worden voor complexere patiёnten.

Het INTERMED-interview [2] – ontwikkeld en onderzocht door een internationale groep ziekenhuispsychiaters – bleek een effectieve en valide methode om patiënten met complexe comorbiditeit tijdig te signaleren en biopsychosociale zorgbehoeftes in kaart te brengen. Onlangs is er naast dit INTERMED-interview ook een schriftelijke INTERMED-zelfinvulvragenlijst ontwikkeld.

Het VU medisch centrum participeert in een internationale validatiestudie naar de INTERMED-vragenlijst: de INTERMED Self Assessment (IMSA) studie. De validatiestudie wordt in VUmc uitgevoerd op de afdelingen Interne Geneeskunde, Maag-, Darm- en Leverziekten en Nefrologie, op de Medisch Psychiatrische Unit en op de Acute Opname Afdeling. Als de INTERMED-vragenlijst valide blijkt, kan deze in de toekomst een rol vervullen bij het verbeteren van de zorg. Ook kan de INTERMED-methode worden gebruikt bij het bepalen van de zorgvraagzwaarte van complexe patiënten.

 

VORM

In de workshop wordt een uitgebreide beschrijving gegeven van het INTERMED-anamnesemodel, evenals een beschrijving van de biopsychosociale zorgbehoeftes binnen de Vumc-patiёntenpopulatie. Daarna is er ruimte om van gedachten te wisselen over de waarde en toepasbaarheid van de INTERMED-methode in de praktijk.

 

LEERDOELEN

Aan het eind van de workshop:

  • Heeft de deelnemer kennisgemaakt met INTERMED als methode om binnen een medische setting biopsychosociale zorgbehoeften in kaart te brengen;
  • Weet de deelnemer hoe zorgbehoeftes verdeeld zijn binnen een academisch ziekenhuis;
  • Heeft de deelnemer ideeën over de bruikbaarheid van INTERMED voor individuele (complexe) patiёnten en op beleidsniveau.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Leentjes AFG, Gans ROB, Schols JMGA, van Weel C. 2010. Handboek multidisciplinaire zorg. Hoofdstuk 10 Complexiteit: screening en analyse, 143-156. Uitgeverij de Tijdstroom, Enschede.
  2. Stiefel FC, Huyse FJ, Sollner W, Slaets JP, Lyons JS, Latour CH, van der Wal N, de Jonge P. Operationalizing integrated care on a clinical level: the INTERMED project. Med Clin North Am 2006 (4):713-58.
  3. Piemonte C, Disavoia A, Ferrari S, Simoni E, Huyse FJ, Rigatelli M: Intermed selfassessment: developing an instrument to evaluate biopsychosocial complexity. Proceedings of the 19th Congress of the European Psychiatry Association (EPA), Vienna, 2011. European Psychiatry, 26 (supp 1), 2011.