Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 17:30 - 19:00

W48 Intensive Home Treatmen (IHT): anderhalf jaar ervaring

Cornelis, J.E., Mutter, E., Zuidmeer, R.

Voorzitter(s): J.E. Cornelis, E. Mutter en R. Zuidmeer

Locatie(s): Zaal 2.9

Categorie(ën):

INHOUD

In het Bestuurlijk Akkoord van juni 2012 uitten diverse partijen – waaronder de minister van Volksgezondheid, NVvP, instellingen, verzekeraars en patiёntenverenigingen – de ambitie om mensen met psychische problemen vaker en langer thuis te behandelen. Naast (F)ACT werden IHT-teams opgericht voor de groep patiёnten met ernstige psychiatrische aandoeningen. Deze IHT-teams hebben als doel acute opnames te voorkomen, en bij klinisch opgenomen patiёnten de opnameduur te verkorten door de zorg over te nemen.

In Amsterdam werd medio 2012 gestart met een Intensief Behandelteam Thuis (IBT, een vertaling van IHT). De behandelperiode is maximaal zes weken, waarna reguliere ambulante teams die minder intensief zorg verlenen de behandeling overnemen. Inhoudelijk kan de patiёnt meerdere keren per dag thuis bezocht worden ter structurering en activering of om medicatie-inname te bewerkstelligen. Daarnaast wordt het systeem van de patiёnt actief betrokken bij de behandeling en mede ondersteund indien nodig.

Uit de eerste onderzoeksresultaten (n=125) kwam naar voren dat slechts 14,4 procent van de patiёnten die een opname-indicatie hadden en die in behandeling kwamen bij het IBT, daadwerkelijk ook voor een korte periode opgenomen moesten worden. Verder was er een duidelijke afname tijdens de IBT-behandeling van de ernst van de symptomatologie, en de meeste patiёnten werden binnen zeven weken naar regulier ambulante zorgteams overgedragen. Diagnoses die werden gesteld, waren: bipolaire-1 stoornis (27%), depressieve stoornis (22%) en psychotische stoornis (18%).

 

VORM

In deze workshop wordt in twee inleidingen ingegaan op de ervaringen tot nu toe, ondersteund door onderzoek. Daarna is er ruimte om te discussiëren en ervaringen uit te wisselen over inhoud en organisatie van een IHT-team.

 

LEERDOELEN

Aan het einde van de workshop hebben deelnemers een duidelijk beeld van

  • Wat een IHT-team is;
  • Wat ervan verwacht kan worden;
  • De zaken waarmee men rekening moet houden als men een IHT-team wil opzetten.