Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 15:30 - 17:00

D31 Aangescherpte ZGP-veldnormen vormen in 2015 de basis voor het inkoopbeleid van verzekeraars: wens of realiteit?

Post, P., Berg, G.W.C. van den

Voorzitter(s): G.W.C. van den Berg en P.Post

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

INHOUD

Met de invoering van de POH-GGZ, Generalistische Basis GGZ en Specialistische GGZ komt een proces op gang waarvan nog niemand de uitkomst kan voorzien. Zorgverzekeraars zijn bang dat de uitbreiding van de Basis GGZ niet automatisch zal leiden tot een krimp van de Specialistische GGZ, waardoor het geheel alleen maar duurder zal worden. Zij hebben daarom, als garantie, in hun contracten een budgetkorting aan de Specialistische GGZ willen opleggen.

Verzekeraars duiden kortdurende Diagnose Behandel Combinaties (DBC) veelal als generalistische zorg, maar voor de zelfstandig gevestigde psychiater (ZGP) is dit onacceptabel. Kortdurende zorg staat immers niet gelijk aan Basis GGZ, en specialistisch staat niet gelijk aan multidisciplinair. De afdeling ZGP van de NVvP heeft hier eind 2013 succesvol tegen geprotesteerd. Dit neemt niet weg dat ook de ZGP een aandeel zal moeten leveren in de substitutie van tweedelijnszorg voor Basis GGZ.

 

VORM

Tijdens de discussiebijeenkomst zal de vraag centraal staan of de ZGP veldnormen kan formuleren voor toegankelijke, doelmatige en effectieve zorg. Dit als alternatief voor de invulling die de zorgverzekeraars momenteel geven door te sturen op patiëntstromen en zorgomvang. Door veldnormen te formuleren kunnen zelfstandig gevestigde psychiaters invloed uitoefenen op het beleid van de verzekeraars.

 

STELLINGEN

  1. De ZGP biedt Specialistische GGZ en ondersteunt Basis GGZ en POH-GGZ op declaratiebasis.
  2. Specialistische ZGP-GGZ is doelmatiger dan multidisciplinaire Specialistische GGZ.
  3. Specialistische ZGP-GGZ is doelmatiger dan het multidisciplinaire product Basis GGZ.
  4. De ZGP komt pas kijken als Basis GGZ niet toereikend en/of niet voldoende helpend is.
  5. Het verschil tussen Basis GGZ en Specialistische GGZ wordt bepaald door de vereiste deskundigheid en niet door de tijd die voor de behandeling nodig is.
  6. 6.     Substitutie van Specialistische GGZ voor Basis GGZ vindt door de ZGP plaats door eerder terug te verwijzen naar de huisarts, ondersteuning te bieden aan de POH-GGZ en de Basis GGZ en door ernstiger, complexere problematiek met een hoger risico aan te nemen.

 

LEERDOELEN

-       Deelnemers weten welke gevolgen de veranderingen in het bestuurlijk akkoord voor de ZGP hebben, wat de bedreigingen zijn en welke kansen de veranderingen bieden.

-       De discussie levert materiaal op waarmee de afdeling ZGP van de NVvP veldnormen kan opstellen die als uitgangspunt dienen voor het overleg met zorgverzekeraars voor de contractbesprekingen voor 2015.

 

LITERATUURVERWIJZING

1. HHM, (2013). Generalistische Basis GGZ: Verwijsmodel en productbeschrijvingen.

2. Achmea, (2013. Inkoopvoorwaarden: Samen op weg naar een toekomstbestendige GGZ.

3. KPMG Plexus, (juli 2013). Uitwerking substitutiebomen ten behoeve van substitutiemodel

generalistische basis GGZ in opdracht van Ministerie van VWS.