Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 8:52 - 9:14

S29.2 De effecten van online ACT en online expressief schrijven op positieve geestelijke gezondheid, psychologische flexibiliteit en depressie: resultaten van een RCT

Bohlmeijer, E.T.

Voorzitter(s): O.R.J. Delleman

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Psychologische flexibiliteit is een belangrijke (transdiagnostische) factor die bijdraagt aan positieve geestelijke gezondheid. Het is het vermogen om negatieve emoties en gedachten te erkennen en te aanvaarden en het vermogen om te volharden in het leven naar persoonlijke waarden. Acceptance and commitment therapy (ACT) is een behandeling waarin het vergroten van psychologische flexibiliteit centraal staat.

 

DOEL

Het vergelijken van de effectiviteit van een online-interventie gebaseerd op ACT met een online-emotieregulatie-interventie gebaseerd op expressief schrijven en een wachtlijstcontroleconditie.

 

METHODEN

Volwassen deelnemers met depressieve klachten uit de algemene bevolking werden toegewezen aan de ACT-interventie (Voluit Leven online, n=82), de expressiefschrijvengroep (n=67) en de wachtlijstgroep (n=87). Uitkomstmaten waren onder andere positieve geestelijke gezondheid, depressieve klachten en psychologische flexibiliteit.

 

RESULTATEN

Significante effecten werden gevonden voor de ACT-interventie op positieve geestelijke gezondheid (d=0.40), depressieve klachten (d = 0.56) en psychologische flexibiliteit (d = 0.60). De klinisch relevante verandering voor depressie was 58 procent in de ACT-conditie en 30 procent in de wachtlijstconditie. De effecten bleven behouden tot 9 maanden na afloop van de interventie. Ten opzichte van de expressiefschrijvenconditie werden geen significante effecten gevonden. Diagnostisch onderzoek laat zien dat ACT het beste werkt voor mensen met een recidiverende depressie.

 

CONCLUSIE

Het onderzoek laat zien dat een online-interventie gebaseerd op ACT effectief is in het bevorderen van positieve geestelijke gezondheid en psychologische flexibiliteit en in het reduceren van depressieve klachten. Een uitgebreide interventie gebaseerd op psycho-educatie over emotieregulatie en expressief schrijven is even effectief als ACT en werkt via dezelfde processen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Pots, W.T.M., Meulenbeek, P.A.M., Schreurs, K., Bohlmeijer, E.T. (submitted). The efficacy of web-based acceptance and commitment therapy versus web-based expressive writing and a waiting-list control group: results of a randomized controlled trial