Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 9:14 - 9:36

S29.3 Het meten van positieve geestelijke gezondheid

Lamers, S.M.A.

Voorzitter(s): O.R.J. Delleman

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Sinds enkele jaren wordt steeds vaker een brede definitie van geestelijke gezondheid gehanteerd, waarin geestelijke gezondheid niet alleen wordt gezien als de afwezigheid van psychische ziekte maar ook als de aanwezigheid van positieve geestelijke gezondheid: het ervaren van positieve gevoelens (emotioneel welbevinden) en effectief functioneren op individueel (psychologisch welbevinden) en maatschappelijk niveau (sociaal welbevinden). Volgens het twee-continua-model zijn beide perspectieven op geestelijke gezondheid niet twee uitersten van een dimensie, maar twee aparte en gerelateerde dimensies.

 

DOEL

Doel van deze studie is het onderzoeken van de psychometrische kwaliteit van de Mental Health Continuum-Short Form (MHC-SF) als meetinstrument voor positieve geestelijke gezondheid. Daarnaast werd onderzocht hoe positieve geestelijke gezondheid zich verhoudt tot psychische klachten (twee-continua-model) en wat de relevantie en implicaties van het twee-continua-model zijn voor de publieke en geestelijke gezondheidszorg.

 

METHODEN

Data zijn verzameld in het LISS-panel, een representatief panel van Nederlandse volwassenen tussen de 18 en 87 jaar (N=1932). Respondenten hebben online de MHC-SF en de Brief Symptom Inventory (BSI) voor psychische klachten ingevuld op vier meetmomenten gedurende een jaar. Data zijn geanalyseerd met behulp van Confirmatieve Factoranalyses en Item Response Theorie.

 

RESULTATEN

De resultaten bevestigen de theoretische driedeling in emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden, en de validiteit, betrouwbaarheid en stabiliteit van deze schalen. Resultaten laten consistent zien dat positieve geestelijke gezondheid en psychopathologie twee gerelateerde, maar afzonderlijke factoren zijn, hetgeen het twee-continua-model bevestigt.

 

CONCLUSIE

De MHC-SF is een betrouwbaar en valide instrument om positieve geestelijke gezondheid te meten bij de Nederlandse bevolking. De bevestiging van het twee-continua-model laat zien dat positieve geestelijke gezondheid meer is dan de afwezigheid van klachten, en benadrukt het belang van het meten van positieve geestelijke gezondheid in aanvulling op psychopathologie. Vervolgonderzoek in de geestelijke gezondheidszorg is nodig om de MHC-SF en het twee-continua-model te valideren in klinische populaties.