Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

donderdag 10 april 2014 9:36 - 10:00

S29.4 Wederzijdse invloed van depressieve klachten en positieve geestelijke gezondheid in twee interventiestudies

Westerhof, G.J.

Voorzitter(s): O.R.J. Delleman

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Geestelijke gezondheid is lange tijd gezien als de afwezigheid van psychische klachten. De laatste jaren komt ook een positieve definitie van geestelijke gezondheid als emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden meer op de voorgrond te staan. Bevolkingsonderzoek heeft laten zien dat klachten en welbevinden twee relatief zelfstandige dimensies zijn die elkaar ook wederzijds beïnvloeden. Er is echter nog weinig bekend over de wederzijdse invloed van welbevinden en klachten in interventies.

 

DOEL

Onderzoeken wat de wederzijdse invloed is in het beloop van depressieve klachten en welbevinden, in twee effectief gebleken interventies voor mensen met depressieve klachten: de eerste studie betreft de zelfhulpinterventie Voluit Leven die gebaseerd is op Acceptance and Commitment Therapy, de andere interventie is de groepsinterventie Op Verhaal Komen, die narratieve en life-reviewtherapie combineert.

 

METHODEN

Volwassen deelnemers met depressieve klachten participeerden in een studie naar de effectiviteit van Voluit Leven (n=250) en oudere deelnemers met depressieve klachten participeerden in een studie naar Op Verhaal Komen (n=100). Depressieve klachten werden gemeten met de CES-D, en welbevinden werd gemeten met de MHC-SF. Meetmomenten waren voorafgaand en na afloop van de interventie en bij follow-up.

 

RESULTATEN

In beide studies werd gevonden dat depressieve klachten bij aanvang voorspellend waren voor welbevinden bij nameting en follow-up. Ook hing verandering in depressieve klachten samen met verminderd welbevinden bij nameting en follow-up. Andersom bleek welbevinden bij voormeting en de verandering daarin voorspellend voor depressieve klachten bij nameting en follow-up. De laatste effecten waren iets sterker dan de eerste, vooral in de interventie Voluit Leven.

 

CONCLUSIE

Er bestaat een wederzijdse invloed in het beloop van depressieve klachten en welbevinden gedurende de interventies. Het onderzoek laat ook zien dat vermindering van depressieve klachten niet hetzelfde is als verbetering in welbevinden. Bestaande interventies doen er goed aan om naast de focus op klachtenvermindering ook oog te hebben voor de bevordering van welbevinden.

 

LITERATUURVERWIJZING

Fledderus, M., Bohlmeijer, E.T., Pieterse, M.E., Schreurs, K.M.G. (2012). Acceptance and commitment therapy as guided self-help for psychological distress and positive mental health: A randomized controlled trial. Psychological Medicine, 42 (3), pp. 485-495.

Korte, J., Bohlmeijer, E. T., Cappeliez, P., Smit, F., & Westerhof G. J. (2012). Life-review therapy for older adults with moderate depressive symptomatology: A pragmatic randomized controlled trial. Psychological Medicine, 42 (6), 1163-1172.