Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:00 - 9:15

S48.3 Stemmings-, angst- en aan trauma gerelateerde stoornissen

Spijker, J., Amelsvoort, T.A.M.J. van , Claes, S., Balkom, A.J.L.M. van, Heuvel, O.A. van den, Gabriels, L.

Voorzitter(s): T.A.J.M. van Amelsvoort

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De classificaties van stemmings-, angst- en aan trauma gerelateerde stoornissen zijn op een aantal punten gewijzigd in de DSM-5 ten op zichte van zijn voorganger.

 

DOEL

In deze presentatie worden de voornaamste veranderingen van DSM-IV naar DSM-5 gepresenteerd voor stemmings-, angst- en aan trauma gerelateerde stoornissen.

 

METHODEN

De oude en de nieuwe criteria worden met elkaar vergeleken.

 

RESULTATEN

De bipolaire stoornissen en de depressieve stoornissen worden nu als aparte categorieën beschreven. Bij de depressieve stoornissen zijn enkele nieuwe diagnoses toegevoegd, te weten: disruptive mood dysregulation disorder, premenstrual dysphoric disorder en persistent depressive disorder. Bij depressie zijn enkele kenmerken gewijzigd of toegevoegd, zoals with anxious distress. Bij de bipolaire stoornis zijn de veranderingen beperkt gebleven tot wijzigingen die voortkomen uit de veranderingen bij depressie.

De 12 angststoornissen die in de DSM-IV worden onderscheiden, zijn in de DSM-5 uitgebreid tot 27 stoornissen. Deze zijn ondergebracht in drie hoofdstukken: 1. De angststoornissen, 2. De obsessieve-compulsieve en gerelateerde stoornissen (OCGS) en 3. De aan trauma en stressor-gerelateerde stoornissen. De belangrijkste verschillen tussen beide DSM-versies zijn: het scheiden van de classificaties paniekstoornis en agorafobie; de mogelijkheid om alle stoornissen de specificatie ‘met paniekaanvallen’ te geven; de toevoeging van trichotillomanie en de stoornis in de lichaamsbeleving aan OCGS; de nieuwe diagnoses excoriatiestoornis en verzamelstoornis binnen de categorie OCGS; en tot slot de samenvoeging van de aanpassingsstoornissen met de traumastoornissen. De kinderpsychiatrische aandoeningen die fenomenologisch lijken op de stoornissen uit de drie hoofdstukken zijn hieraan toegevoegd.

 

CONCLUSIE

De veranderingen bij stemmingsstoornissen zijn bescheiden maar wel doordacht, en sluiten goed aan bij de praktijk. Voor wat betreft de angststoornissen en aan trauma gerelateerde stoornissen heeft de revisie van de DSM-IV helaas niet geleid tot verheldering en inzicht in de samenhang en oorzaken van de verschillende stoornissen.