Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:15 - 9:30

S48.4 Seksuele, somatoforme en eetstoornissen

Goethals, K., Amelsvoort, T.A.M.J. van , Cosyn, P., Hoek, W., Elburg, A.A. van, Feltz-Cornelis, C.M. van der, Houdenhove, B. van den

Voorzitter(s): T.A.J.M. van Amelsvoort

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Ten opzichte van de DSM-IV zijn er in de DSM-5een aantal wijzigingen doorgevoerd voor de categorieën seksuele stoornissen, somatoforme stoornissen en eetstoornissen.

 

DOEL

Een update en beschouwing geven van deze doorgevoerde wijzigingen.

 

METHODEN

De oude en nieuwe criteria worden met elkaar vergeleken en beoordeeld op klinische bruikbaarheid.

 

RESULTATEN

De klinische beschrijving van de parafiele stoornissen in de DSM-5 zijn nagenoeg ongewijzigd gebleven in vergelijking met de DSM-IV-TR, maar het nieuw ingevoerde onderscheid tussen een parafilie en een parafiele stoornis is meer ingrijpend. De DSM-5 verduidelijkt het onderscheid tussen enerzijds pathologie (parafiele stoornis) en anderzijds ongewoon of onconventioneel niet-pathologisch seksueel gedrag (parafilie). In het bijzonder voor pedofilie of pedofiele stoornis blijft – net zoals in de DSM-IV-TR – het eerste criterium de seksuele voorkeur voor prepubertaire kinderen en dus niet voor pubertaire kinderen.

De somatoforme stoornissen in de DSM-IV, waar het uitgangspunt de aanwezigheid van lichamelijk onverklaarde klachten was, worden in de DSM-5 besproken onder de gewijzigde naam somatic symptom disorder (SSD). Hierbij wordt uitgegaan van een maladaptatieve reactie op lichamelijke symptomen.

De voedingsstoornissen zijn in de DSM-5 met de eetstoornissen samengevoegd tot één categorie. De formulering van de criteria voor anorexia nervosa is gewijzigd en het amenorroe-criterium is in de DSM-5 komen te vervallen. Voor de diagnose van boulimia nervosa is de drempelwaarde voor de frequentie van vreetbuien en inadequate gedragingen verlaagd naar één keer per week; daarnaast is de subtypering komen te vervallen. De criteria voor de relatief zeldzame pica en ruminatiestoornis zijn nauwelijks veranderd in de DSM-5. Ten slotte kent de DSM-5 kent twee nieuwe officiële voedings- en eetstoornissen: Avoidant/Restrictive Food Intake Disorders en Binge Eating Disorder.

 

CONCLUSIE

De wijzigingen in de categorieën somatoforme stoornissen en eetstoornissen biedt zeker voordelen. Voor wat betreft de seksuele stoornissen is er nog meer onderzoek nodig.