Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:45 - 10:00

S48.6 Structurele, diagnose overstijgende wijzigingen in de DSM-5

Amelsvoort, T.A.M.J. van , Eede, F. van den , Goethals, K., Marle, H.J.F. van, Beekman, A.T.F., Hengeveld, M.W.

Voorzitter(s): T.A.J.M. van Amelsvoort

Locatie(s): Auditorium 1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De aanloop naar de verschijning van de DSM-5 ging gepaard met veel kritiek, en het DSM-classificatiesysteem kreeg van sommigen de schuld van de impasse waarin de psychiatrie zich momenteel bevindt. De afgelopen decennia zijn er immers geen grote doorbraken geweest op ons vakgebied, en de cijfers tonen geen vermindering van het aantal psychische problemen in onze westerse maatschappij. Men vond het tijd voor hervormingen, en de vraag is of de DSM-5 deze gaat bieden.

 

DOEL

Een update en beschouwing geven over structurele, diagnose overstijgende wijzigingen die zijn doorgevoerd in de DSM-5.

 

METHODEN

Een presentatie waarin structurele aspecten uit de DSM-IV en DSM-5 naast elkaar gelegd worden, en waarin ook de geschiedenis van de DSM kort zal worden besproken.

 

RESULTATEN

De belangrijkste diagnose overstijgende structurele wijzigingen in de DSM-5 zijn: 1) het weglaten van het onderscheid tussen kind- en jeugdstoornissen enerzijds en volwassenenstoornissen anderzijds; 2) het verdwijnen van het meer-assensysteem; en 3) een meerdimensionele benadering met de mogelijkheid de mate van ernst van een stoornis aan te geven.

 

CONCLUSIE

De beginnende hervorming die lijkt plaats te vinden in ons psychiatrisch diagnostisch systeem is zichtbaar in de DSM-5 en dit is een positieve ontwikkeling. Waarschijnlijk is dit slechts een tipje van de ijsberg van hervormingen die er in de toekomst nog zullen gaan komen.