Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:30 - 8:48

S49.1 De relatie tussen pesten en psychose in niet-klinische en klinische steekproeven: een review en meta-analyse

Dam, D.S. van, Ven, E. van der, Velthorst, E., Selten, J.P., Morgan, C., Haan, L. de

Voorzitter(s): J.P. Selten

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Gemiddeld 11 procent van de schoolgaande kinderen wordt regelmatig gepest. Er wordt gedacht dat herhaalde blootstelling aan stress is gerelateerd aan de ontwikkeling van psychotische symptomen. 

 

DOEL

In deze studie onderzochten wij of gepest worden gedurende de kindertijd en adolescentie is gerelateerd aan de ontwikkeling van psychotische klachten.

 

METHODEN

De databases PubMed, PsycINFO en EMBASE zijn doorzocht op mogelijk relevante artikelen. De literatuurlijsten van de geïncludeerde artikelen zijn doorlopen om mogelijke andere relevante artikelen te identificeren. We voerden een meta-analyse uit over 10 populatiestudies.

 

RESULTATEN

4 klinische en 10 populatiestudies voldeden aan de door ons gestelde criteria. De resultaten van de klinische studies waren niet eenduidig. Uit de populatiestudies kwam echter naar voren dat pesten gedurende de kindertijd en adolescentie is gerelateerd aan de ontwikkeling van niet-klinische psychotische symptomen. Sterkere associaties werden gevonden bij toename van frequentie, ernst en intensiteit van het pesten. Uit de meta-analyse kwam naar voren dat pesten een vergrote kans geeft op de ontwikkeling van niet-klinische psychotische symptomen (oddsratio (OR): 2.3 (95% betrouwbaarheidsinterval 1.5-3.4).

 

CONCLUSIES

De resultaten van de klinische studies waren niet eenduidig. Hoewel er aanwijzingen zijn dat pesten is gerelateerd aan psychose in klinische groepen, is het tot nu toe uitgevoerde onderzoek te beperkt om stevige conclusies te kunnen trekken. In niet-klinische studies werd echter een sterk verband gevonden tussen gepest worden en de ontwikkeling van psychotische klachten. Deze resultaten komen overeen met de bevindingen uit eerder onderzoek dat stelt dat misbruik in de jeugd het risico op psychose verhoogt.