Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:06 - 9:24

S49.3 Plasma-oxytocine- en testosteronwaarden in patiënten met een eerste psychose, hun broers en zussen en gezonde proefpersonen

Ven, E. van der, Messchaert, E., Dam, D.S. van, Meer, F.J. van der, Velthorst, E., Haan, L. de, Selten, J.P.

Voorzitter(s): J.P. Selten

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Testosteron en oxytocine spelen een belangrijke rol in sociale interactie. Testosteron wordt voornamelijk in verband gebracht met mannelijke agressie, dominant gedrag en status [1]. Oxytocine bevordert daarentegen prosociaal gedrag en interpersoonlijk vertrouwen [2].

 

DOEL

Aangezien een sociale disfunctie mogelijk ten grondslag ligt aan psychotische symptomen, toetsten wij in het kader van de European Gene Environment Interaction-studie (EU-GEI-studie) de hypothese dat deze hormoonwaarden verlaagd zijn bij patiënten met een psychotische stoornis.

 

METHODEN

Plasmatestosteron-, sex-hormon binding globulin (SHBG) en oxytocine zijn bepaald bij 85 patiënten (leeftijd 16-64) met een eerste psychose, 27 van hun broers en zussen en 59 controleproefpersonen. Naast testosteron werd ook de Vrije Androgeen Index (VAI, oftewel totaal testosteron in nmol/l gedeeld door SHBG in nmol/l) berekend, een bredere indicator van androgene activiteit [3]. In de analyses werd rekening gehouden met leeftijd, Body Mass Index (BMI), tijd van afname, gebruik van antipsychotica en roken.

 

RESULTATEN

Er waren geen groepsverschillen in oxytocineniveaus of VAI. Gecorrigeerd voor potentiële confounders vonden wij een signficant groepsverschil bij testosteronplasmawaarden onder mannen (F (2, 89)= 4.6; p<0.05). Uit stratificatie op basis van medicatiegebruik bleek dat testosteron in plasma significant hoger was bij mannelijke neuroleptisch-naïeve patiënten, vergeleken met hun broers (p<0.01) en de mannelijke controlegroep (p<0.05).

 

CONCLUSIE

In tegenspraak met onze hypothese en eerdere bevindingen van een verlaging [3] vonden wij juist een verhoging van testosteronniveaus bij mannelijke patiënten met een psychose. Dit zou symptomen van sociaal wantrouwen en paranoia kunnen weerspiegelen. Gevoeliger bepalingsmethoden en grotere steekproeven zijn nodig om hormonale sturing als indicator van gedrag en emoties in deze patiëntengroep te onderzoeken.

 

LITERATUURVERWIJZING

Mazur, A., & Booth, A. (1998). Testosterone and dominance in men. Behavioral and Brain Sciences, 21, 353-63.

Bos, P. & van Honk, J. (2010). De rol van testosterone en oxytocine in menselijke sociale interactive. Neuropraxis, 6, 174-177.

Fernandez-Egea, E., Garcia-Rizo, C., Miller, B., Parellada, E., Justicia, A., Bernardo, M., Kirkpatrick B. (2011) Testosterone in Newly Diagnosed, Antipsychotic-Naive Men With Nonaffective Psychosis: A Test of the Accelerated Aging Hypothesis. Psychosomatic Medicine, 73, 643-647.