Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:42 - 10:00

S49.5 Bewijs dat opgroeien in een stedelijke omgeving is geassocieerd met afname van de stressreactiviteit in patiënten met een psychotische stoornis, hun familieleden en controlepersonen

Frissen, A., Lieverse, R., Drukker, M., Delespaul, A.E.G., Lataster, T., Myin-Germeys, I., Os, J. van

Voorzitter(s): J.P. Selten

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Opgroeien in een stedelijke omgeving is geassocieerd met een hoger risico op het ontwikkelen van een psychotische stoornis, en psychotische stoornissen zijn geassocieerd met een verhoogde stressreactiviteit.

 

DOEL

Doel van deze studie was te onderzoeken of opgroeien in een stedelijke omgeving invloed heeft op de stressreactiviteit en of dit relevant is voor psychotische stoornissen.

 

METHODEN

Patiënten met een diagnose van een niet-affectieve psychotische stoornis (n=58), 59 eerstegraads familieleden van deze patiënten en 75 gezonde controlepersonen werden onderzocht met de Experience Sampling Methode (een gestructureerde dagboektechniek waarmee men gedachten, stemming, psychiatrische symptomen en context kan onderzoeken in het dagelijks leven), om de variatie in negatief affect in relatie tot stressvolle gebeurtenissen te meten. Er werd een gemiddelde maat van stedelijkheid berekend voor de eerste 14 levensjaren, gebaseerd op de bevolkingsdichtheid en het aantal verhuizingen.

 

RESULTATEN

Multilevel lineaire regressieanalyse liet zien dat opgroeien in een stedelijke omgeving sterk en consistent geassocieerd was met een afname van de stressreactiviteit op volwassen leeftijd in de drie groepen. Regressiecoëfficiënten in de patiëntengroep namen af van 0.148 (p < 0.001) voor het laagste niveau van stedelijkheid in de jeugd, tot 0.094 ( p < 0.001) voor het hoogste niveau van stedelijkheid in de jeugd.

 

CONCLUSIE

De bevindingen suggereren dat opgroeien in stedelijk gebied is geassocieerd met afname van de stressreactiviteit. Het is nog onduidelijk of dit relevant is voor het ontstaan van psychotische stoornissen.