Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:45 - 9:00

S50.2 Anders kijken, anders doen: CCE-consultaties in de volwassenen-ggz

Noorthoorn, E.O., Rammers, D.C.E.E., Koekoek, B., Hutschemaekers, G.J.M.

Voorzitter(s): E. O. Noorthoorn

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Gedurende psychiatrische behandelingen kan de samenwerking tussen behandelteam en cliënt stagneren, de kwaliteit van leven in het geding zijn of enig perspectief op verbetering ontbreken. Er is dan de mogelijkheid om de hulp van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) in te roepen.

 

DOELSTELLING

Het CCE heeft als uitgangspunt dat probleemsituaties een ongunstige wisselwerking kennen tussen de cliënt en zijn omgeving. In dit onderzoek is gekeken naar de praktijk van de CCE-consultaties om te zien wat er bij het CCE in beeld komt en wat het CCE kan betekenen voor het verder op gang helpen van de zorg.

 

METHODE

Een dossieronderzoek werd verricht met rubricering van bevindingen in achtergrondgegevens, problematiek, de context van de bestaande hulpverlening en het consultatieproces, door de eerste en derde auteur.

 

RESULTATEN

Het onderzoek van 84 dossiers die vanuit de ggz in behandeling zijn bij het CCE, liet zien dat in de volwassenen-ggz de ongunstige wisselwerking vooral bestaat uit: een te smalle kijk op de problematiek; onvoldoende kennis en kunde over insteken op een ander niveau; en een onvoldoende systematische en methodische aanpak van die situatie. In de presentatie wordt gedetailleerd op de uitkomsten ingegaan.

 

CONCLUSIE

Het onderzoek laat zien dat consultatie kan helpen om met andere ogen naar de situatie te (laten) kijken. Hebben we de complexiteit van de situatie goed in beeld? Zijn er andere invalshoeken te bedenken? Hebben we de kennis en kunde voorhanden? Hebben we de vaardigheden om die nieuwe kijk handen en voeten te geven?