Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:00 - 9:15

S50.3 Terugdringen van vrijheidsbeperkende interventies, het gebruik van Arguscijfers

Noorthoorn, E.O., Janssen, W.A.

Voorzitter(s): E. O. Noorthoorn

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Betrouwbare en valide cijfers over vrijheidsbeperkende interventies zijn cruciaal bij het evalueren van vrijheidsbeperkende interventies (Huckshorn, 2004, Sapyta, et al. 2005) op afdelingen, in ziekenhuizen en nationaal.

 

DOEL

Onderzoeken welke Argusgegevens in welke vorm bruikbaar zijn voor de evaluatie van vrijheidsbeperkende interventies (Janssen, 2012).

 

METHODEN

Op basis van ervaringen in de praktijk en expertopinie is een set uitkomsten van Argusgegevens samengesteld die medewerkers, management en beleidsmakers informeert over het actuele gebruik, patronen en trends.

 

RESULTATEN

In het voorbeeld dat tijdens de presentatie wordt gebruikt, zijn er in het eerste kwartaal 79 separaties gestart. De mediaan van de duur van de separaties was 17,5 uur, de maximale lengte van een separatie 1420 uur en de totale duur over een kwartaal 5165 uur. Deze vier kengetallen illustreren een in Nederland veelvoorkomend beeld: veel korte en een (klein) aantal langdurige separaties. Als de starttijdstippen nader worden bekeken, is te zien dat veel separaties beginnen om 21 uur, gevolgd door 12 uur, 14 uur en 16 tot en met 18 uur: tijden van slaap en eten. Voor instellingen gaat de belangrijkste jaarinformatie over separaties, afzonderingen, fixaties en verstrekkingen van dwangmedicatie afgezet tegen stoornis, opnameduur en aantal opnames per patiënt in de kliniek. Zo kennen we twee ratiocijfers: het aantal gestarte interventies per 1000 opnames; en het aantal uren interventies per 1000 opname-uren. In het ziekenhuis uit het voorbeeld is te zien dat de opnames /1000 opnames meer variëren dan de uren /opname-uren.

 

CONCLUSIE

Dagelijkse, periodieke en jaarlijkse terugkoppelingen bieden informatie waarmee de concrete vrijheidsbeperkingen bij één patiënt kunnen worden geëvalueerd. De jaarlijkse informatie bevat beleidsinformatie voor management en medewerkers op afdelingen en ziekenhuizen. Het meenemen van deze gegevens in dagelijkse, periodieke en jaarlijkse evaluatiecycli maakt het mogelijk verdere reductie van vrijheidsbeperkende interventies te realiseren.

 

LITERATUURVERWIJZING

Huckshorn, K.A. (2004). Reducing seclusion and restraint in mental health use settings: core strategies for prevention. Journal Psychosocial Nursing Mental Health Service. 42, 22-33

Janssen, W.A. (2012) Argus: Assessment and use of data in evaluating coercive measures in Dutch psychiatry (thesis). Enschede, Gildeprint.

Sapyta, J. Riemer, M. & Bickman, L. (2005). Feedback to clinicians: Theory, research and practice. Journal Clinical Psychology. 61, 145-153.