Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:30 - 9:45

S50.5 De eerste vijf minuten bij opname: geen kunstje!

Noorthoorn, E.O., Voskes, Y., Kemper, M., Landeweer, E., Widdershoven, G.A.M.

Voorzitter(s): E. O. Noorthoorn

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

De afgelopen jaren hebben ggz-instellingen veel activiteiten ondernomen om dwang te reduceren. Een van de interventies is ‘de eerste vijf minuten bij opname’. Deze interventie beschrijft het handelen van verpleegkundigen gedurende de eerste vijf minuten van opname en gaat uit van het idee dat je nooit een tweede kans krijgt om een eerste indruk te maken. De interventie is uitgewerkt in een protocol en een checklist. In dit protocol komen de voorbereiding van opname, de ontvangst van de cliënt, de introductie van de cliënt en regelzaken aan de orde.

 

DOEL

Het doel van dit onderzoek was het volgen van het implementatieproces van ‘de eerste vijf minuten bij opname’.

 

METHODEN

Deze presentatie is gebaseerd op een evaluatiestudie in een ggz-instelling in Nederland. In deze instelling is de afgelopen jaren een project uitgevoerd om dwang te reduceren en in dit kader is de interventie ‘de eerste vijf minuten bij opname’ geïmplementeerd. Om het implementatieproces in kaart te brengen is een responsieve evaluatie uitgevoerd.

 

RESULTATEN

Er worden twee casussen gepresenteerd. In beide casussen wordt ‘de eerste vijf minuten’ toegepast volgens het protocol, en de patiënt is in beide casussen agressief en hij staat niet open voor samenwerking. Het verschil zit in het handelen en de houding van verpleegkundigen.

 

CONCLUSIES

Het toepassen van de interventie impliceert meer dan het volgen van de in het protocol vastgelegde stappen. Het vereist een nieuwe manier van denken en handelen, resulterend in nieuwe relaties tussen verpleegkundigen en patiënten.