Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:06 - 9:24

S51.3 Het GHB-onttrekkingsdelier, voorkomen is beter dan genezen

Fenema, E.M. van

Voorzitter(s): A. Boenink

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

Het GHB-onttrekkingsdelier is een potentieel levensbedreigend beeld waarmee patiënten zich toenemend presenteren op de eerste hulp van het algemeen ziekenhuis. Dit delier kan een zeer ernstig en langdurig beloop hebben, en reageert vaak onvoldoende op langdurige toediening van hoge doses benzodiazepinen. Inmiddels is ervaring opgedaan met de gecontroleerde afbouw van GHB met behulp van medicinaal GHB (Xyrem).

 

DOEL

Bespreken van een ernstig GHB-onttrekkingsdelier met een gecompliceerd beloop vanwege tegenoverdracht van somatici, onderschatting van de ernst van het beeld en de weigering van de patiënt om Xyrem te gebruiken.

 

METHODEN

Beloop en (juridische) overwegingen ten aanzien van beleid beschrijven aan de hand van de decursus en multidisciplinair overleg.

 

RESULTATEN

De patiënt, een 33-jarige Nederlandse man bekend met depressie, ADHD en polymiddelenmisbruik, presenteerde zich op een vrijdagmiddag op de eerste hulp omdat hij had besloten om per acuut te stoppen met het gebruik van GHB. Op de eerste hulp leek er geen indicatie te bestaan voor een IC-opname. De patiënt werd vervolgens opgenomen in de psychiatrische universiteitskliniek (PUK) van het LUMC, alwaar hij Xyrem weigerde. Omdat zijn gedrag escaleerde door psychotische belevingen, was de patiënt niet meer te handhaven op de PUK en werd hij met een IBS overgeplaatst naar een gesloten ggz-setting. Aldaar ontwikkelde de patiënt een fulminant GHB-onthoudingsdelier. Hij werd gesepareerd en met hoge doseringen benzodiazepinen behandeld. Desondanks was de patiënt niet te handhaven in de separeer; hij beschadigde zichzelf in ernstige mate, waarbij hij een subduraal hematoom opliep. Vervolgens is de patiënt weer teruggeplaatst naar het LUMC, waar hij werd opgenomen op de IC. Hier werd hij gesedeerd en tegen zijn wil via een maagsonde behandeld met Xyrem. Het delier raakte in twee dagen in remissie.

 

CONCLUSIE

Het GHB-onttrekkingsdelier is een zeer ernstig psychiatrisch en somatisch beeld waarvoor ons inziens altijd een IC-indicatie bestaat, maar wat niet altijd wordt onderkend door somatici noch door psychiaters. Behandeling met Xyrem verdient de voorkeur boven behandeling met benzodiazepinen om ernstige complicaties te voorkomen.