Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:42 - 10:00

S51.5 Iek symptomen bij patiënten met niet-cardiale pijn op de spoedeisende hulp: een blinde vlek van SEH-artsen

Kraats, R.E. van de, Lijmer, J.G.

Voorzitter(s): A. Boenink

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Niet-cardiale pijn op de borst is een veelvoorkomende diagnose bij patiënten op de spoedeisende hulp. Bij 50 tot 90 procent van de patiënten met pijn op de borst wordt geen cardiale oorzaak voor de klachten gevonden. Een van de mogelijke oorzaken van niet-cardiale pijn op de borst is een psychiatrische stoornis. In eerdere studies op de SEH is met behulp van vragenlijsten en gestructureerde interviews een hoge prevalentie van paniekstoornis gevonden (25 tot 40 procent).

 

DOEL

Onderzoeken met welke frequentie een paniekstoornisdiagnose wordt gesteld door artsen werkzaam op een grote SEH bij patiënten met niet-cardiale pijn op de borst.

 

METHODEN

Elektronische patientendossiers van alle patiënten die zich in januari 2013 met een presentatie van pijn op de borst presenteerden op de spoedeisende hulp van het OLVG, werden beoordeeld in een retrospectieve cohortstudie. De ontslagdiagnose door de arts werd geregistreerd.

 

RESULTATEN

In de studiemaand hebben 195 patiënten zich met pijn op de borst gepresenteerd op de afdeling spoedeisende hulp. 121 (62%) van hen hadden last van niet-cardiale pijn op de borst. Ze werden ontslagen met de volgende diagnoses: 13 (11%) pulmonale ziekte, 23 (19%) een spierprobleem, 13 (11%) een gastro-intestinale diagnose, 4 (3%) geneesmiddelgerelateerd, 63 (56%) werd beschreven als atypische pijn op de borst. Slechts bij 5 patiënten (4%) werd een psychologische oorzaak beschreven als primaire diagnose.

 

CONCLUSIE

We vonden een lage frequentie van psychiatrische diagnoses door artsen werkzaam op een SEH bij patiënten met niet-cardiale pijn op de borst, in vergelijking met eerdere studies met behulp van gestructureerde interviews. Extra interventies zijn nodig om de detectie van psychiatrische symptomen op de spoedeisende hulp te verbeteren.