Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:42 - 10:00

S52.5 Protocollaire behandeling van tics en het syndroom van Gilles de la Tourette

Verdellen, C.W.J.

Voorzitter(s): A. Popma

Locatie(s): Zaal 02/03

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In dit symposium wordt het gedragstherapeutisch protocol voor de behandeling van tics en het syndroom van Gilles de la Tourette behandeld. Patiënten met tics krijgen vaak medicatie voorgeschreven. Deze medicatie wordt echter dikwijls gestaakt vanwege de bijwerkingen. Ook willen veel ouders van kinderen met tics niet dat hun kind medicijnen gebruikt. Gedragstherapie is een goed alternatief en wordt in Europese richtlijnen aanbevolen als eerstekeuzebehandeling voor tics. De behandeling is erop gericht controle te krijgen over de tics en te leren wennen aan onaangename premonitore sensaties die vaak aan de tic voorafgaan.

 

METHODEN

Tijdens het symposium wordt ingegaan op twee gedragstherapeutische methoden die in onderzoek bij kinderen en volwassenen effectief zijn gebleken: habit reversal en exposure met responspreventie. Aan bod komen registratieopdrachten, een uitleg van de rationale van de behandeling, de opbouw van de behandelsessies, huiswerkbespreking en terugvalpreventie. Ook motivatietechnieken worden besproken, zoals het werken met een beloningssysteem en het betrekken van de ouders bij de behandeling. Dit is met name van belang in de behandeling van kinderen, die zich niet altijd bewust zijn van (de gevolgen van) tics. Voldoende aandacht voor motivatie tijdens de behandeling voorkomt vroegtijdige uitval en draagt bij aan een succesvolle behandeling van tics.

De twee gedragstherapeutische methoden voor tics worden stap voor stap toegelicht en geïllustreerd met videomateriaal en casuïstiekbespreking.

 

LEERDOELEN

Inzicht krijgen in de gedragstherapeutische behandeling van tics en het syndroom van Gilles de la Tourette. Na de workshop kan de deelnemer zelf aan de slag met gedragstherapie bij patiënten met een ticstoornis.

 

LITERATUURVERWIJZING

Behavioural treatment of tics: Habit reversal and Exposure with response prevention. Neuroscience and Biobehavioral Reviews, 37(6), 1172-1177.

Landelijk Kenniscentrum Kinder- en jeugdpsychiatrie: http://www.kenniscentrum-kjp.nl/Professionals/Stoornissen/Tics/Omschrijving-10#Algemeen

Verdellen, C., Griendt, J. van de, Hartmann, A. & Murphy, T. (2011). European clinical guidelines for Tourette syndrome and other tic disorders. Part III: Behavioural and psychosocial interventions. European Child & Adolescent Psychiatry, 20, 197-207. Griendt, J.M.T.M. van de, Verdellen, C.W., Dijk, M. van & Verbraak, M.J. (2013).

Verdellen, C.W.J., Griendt, J.M.T.M. van de, Kriens, S. & Oostrum, I.van (2011). Tics: Therapeutenboek en werkboek voor kinderen. Amsterdam: Boom.

Verdellen, C., Griendt, J. van de, Kriens, S. & Hoogduin, C. (2008). Protocollaire behandeling van tics bij kinderen en adolescenten. In: C. Braet & S. Bögels, S. (red.), Protocollaire behandelingen voor kinderen met psychische klachten (pp. 285-305). Amsterdam: Boom.