Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:45 - 9:00

S53.2 Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin (NGAL); specifiek voor de ouderdomsdepressie?

Naudé, P.W.J., Eisel, U., Deyn, P.P. de, Oude Voshaar, R.C.

Voorzitter(s): R.C. Oude Voshaar

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het meeste onderzoek naar de rol van inflammatie in depressie is gebaseerd op bevindingen over C-reactive protein (CRP), interleukine 6 (IL6) en Tumor Necrose Factor alfa (TNFa). Recentelijk identificeerde onze groep Neutrophil Gelatinase-Associated Lipocalin-2 (NGAL) als een nieuwe neuro-inflammatoire marker in patiënten met milde cognitieve stoornissen en de ziekte van Alzheimer. In experimentele studies vonden we dat NGAL neuronale celdood kan bevorderen, met name in aanwezigheid van beta-amylod via de protein kinase B/Akt pathway. Daar NGAL-expressie selectief wordt getriggerd door de TNF-receptor-1 én de protein kinase B/Akt-activiteit is verminderd in hersenweefsel van suïcide slachtoffers, vermoedden wij een verband tussen NGAL en depressie.

 

DOEL

Onderzoeken wat determinanten zijn van plasma-NGAL-spiegels bij mensen, en of NGAL-spiegels inderdaad verhoogd zijn bij depressieve ouderen, als gecorrigeerd wordt voor (potentieel) verstorende variabelen.

 

METHODEN

Plasma-NGAL-spiegels werden vergeleken tussen 350 depressieve en 129 niet-depressieve ouderen (= 60 jaar) die meededen aan de NESDO-studie. Potentiële determinanten van plasma-NGAL betroffen sociodemografische kenmerken, leefstijl, en verschillende indicatoren van psychiatrische en somatische comorbiditeit.

 

RESULTATEN

Plasma-NGAL-spiegels bleken positief gecorreleerd met de leeftijd, mannelijk geslacht, roken en een hogere buikomtrek. Na corrigeren voor deze variabelen vonden wij significant hogere plasma-NGAL-spiegels bij depressieve ouderen vergeleken met niet-depressieve ouderen. Ouderen met een recidiverende depressieve stoornis bleken bovendien hogere spiegels te hebben dan ouderen met een eerste depressieve stoornis. NGAL-spiegels bleken niet gerelateerd aan specifieke symptoomprofielen, leeftijd van eerste episode of het gebruik van antidepressiva.

 

CONCLUSIE

Gecorrigeerd voor confounders zijn plasma-NGAL-spiegels hoger bij depressieve ouderen vergeleken met niet-depressieve ouderen. Doordat NGAL de protein kinase B/Akt pathway in de hersenen remt, kan NGAL een belangrijke schakel zijn in de neuroplasticiteit van de hersenen. Aangezien NGAL ten tijde van stress het meest tot expressie komt in de hippocampus, speelt NGAL mogelijk ook een rol binnen de ‘neurotrofe hypothese’ van depressie (zie volgende presentatie).