Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:45 - 10:00

S53.6 Serum vrij testosteron en depressie bij ouderen

Lauwen, E., Comijs, H.C., Mast, R.C. van der, Waal, M.W.M. de, Giltay, E.J.

Voorzitter(s): R.C. Oude Voshaar

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Veroudering gaat gepaard met daling van het vrije serum testosteron, meer uitgesproken bij mannen dan bij vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat sterk verlaagd vrij testosteron bij mannen en vrouwen geassocieerd is met een verhoogd risico op depressieve symptomen, maar over de relatie met een DSM-IV-depressieve stoornis is minder bekend.

 

DOEL

Bij oudere mannen en vrouwen onderzoeken wat de relatie is tussen het vrije testosteron in serum en de aanwezigheid van een depressieve stoornis, met en zonder comorbide angststoornis.

 

METHODEN

Er werden 510 ouderen geïncludeerd die participeerden in NESDO. Gegevens werden geanalyseerd van 478 deelnemers van wie serumtestosteronspiegels beschikbaar waren. Met lineaire regressie werd de relatie onderzocht tussen vrije serum testosteron en scores op psychopathologieschalen, waarbij werd gecontroleerd voor leeftijd, body mass index, opleidingsniveau, alcoholgebruik, rookgedrag, lichamelijke activiteit en gebruik van anti-androgene medicatie.

 

RESULTATEN

Het gemiddelde vrije testosteron was significant lager bij 87 mannen met een depressieve stoornis in vergelijking met 46 controlemannen (gecontroleerd gemiddelde: 27711 nmol/L versus 34416 nmol/L; P=0.001). Was er sprake van een comorbide angststoornis (n=39), dan verschilde het gemiddelde testosteronniveau niet van dat van controlemannen (P=0.12). Bij vrouwen (n=315) was dezelfde tendens zichtbaar, maar werden geen significante verschillen gevonden. Bij mannen was er een inverse associatie tussen het vrije testosteron en de ernst van depressie (? =-0.29; P=0.03), die bij vrouwen iets minder sterk was (?=-0.19; P=0.07). Verschillende maten voor cognitieve disfunctie toonden ook een verband met het vrije testosteron; bij mannen voor de MMSE (?=0.26; P=0.007) en bij vrouwen voor de tien-woorden-test (? =-0.16; P=0.04).

 

CONCLUSIE

Verlaagd vrij testosteron is bij oudere mannen gerelateerd aan de aanwezigheid en ernst van een depressieve stoornis. Bij een comorbide angststoornis verdwijnt dit verband tussen een verlaagd vrij testosteron en depressie.