Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 9:14 - 9:36

S54.3 De invloed van het BDNF-gen op EEG-hersenactiviteit: een neurobiologische pathway naar depressie?

Veth, C.P.M., Drinkenburg, W., Peeters, P., Talloen, W., Arns, M., Zoon, J., Buitelaar, J.K.

Voorzitter(s): E. Ruhe

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het genetisch polymorfisme van groeifactor Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF Val66Met) speelt een rol in de pathogenese van depressie. Dragers van het BDNF-Met-allel hebben een aangetoond hoger risico op depressie (1) door een verminderde plasticiteit van het brein door minder BDNF-beschikbaarheid (2). Het is echter nog onduidelijk via welke neurobiologische mechanismen BDNF-Met-allel risico geeft op depressie.

 

DOELEN

Replicatie in depressieve populatie van eerder onderzoek dat aantoont dat lage elektro-encefalogram (EEG-) alfa-frequentiepower medieerde tussen BDNF-Met en depressieklachten in een grote subklinische populatie (3).

In depressieve en controlepopulatie onderzoeken of BDNF-Metis geassocieerd met erfelijk laagvoltage-alfa-EEG-subtype.

 

METHODEN

Wij onderzochten in een populatie van 107 depressiepatiënten de pathologische effecten van BDNF-Met op het brein met de zeer erfelijke elektro-encefalogram (EEG-) alfa-frequentiepower (4), hetgeen emotionele arousal reflecteert. Vervolgens onderzochten wij of BDNF-Met geassocieerd is met het erfelijke laagvoltage-alfa-subtype (LVA) in een populatie van 96 depressieve en 95 controleproefpersonen. LVA wijst op een gestoorde synchronisatie in de alfa-frequentie en LVA werd eerder gevonden bij alcoholafhankelijkheid en angststoornissen, hetgeen duidt op een pathologische betekenis.

 

RESULTATEN

In lijn met de eerdere studie vonden wij dat lage alfapower eveneens medieert tussen BDNF en de ernst van de depressie (5). Vervolgens vonden wij dat in de depressiegroep het BDNF-Met-allel geassocieerd is met een erfelijk laagvoltage-alfa-subtype (LVA) (Veth et al., in preparation).

 

CONCLUSIE

Op basis van deze resultaten poneren wij de hypothese dat de EEG-alfasynchronisatiemechanismen aangedaan zijn in BDNF-Met-dragers en dat alfapower medieert in de neurobiologische pathway van BDNF naar depressie. Ook suggereren onze bevindingen dat er sprake is van een interactie tussen BDNF en een nog onbekende omgevingsfactor, omdat de resultaten specifiek zijn voor de depressiegroep.

 

LITERATUURVERWIJZING

Verhagen M, van der Meij A, van Deurzen PA, Janzing JG, Arias-Vsquez A, Buitelaar JK, Franke B. Meta-Analysis of the BDNF val66met polymorphism in major depressive disorder: Effects of gender and ethnicity. Mol Psychiatry 2010, Mar;15(3):260-71.

Duman RS, Monteggia LM. A neurotrophic model for stress-related mood disorders. Biol Psychiatry 2006, Jun 15;59(12):1116-27.

Gatt JM, Kuan SA, Dobson-Stone C, Paul RH, Joffe RT, Kemp AH, et al. Association between BDNF val66met polymorphism and trait depression is mediated via resting EEG alpha band activity. Biol Psychol 2008, Oct;79(2):275-84.

Smit DJ, Posthuma D, Boomsma DI, Geus EJ. Heritability of background EEG across the power spectrum. Psychophysiology 2005, Nov;42(6):691-7.

Zoon HF, Veth CP, Arns M, Drinkenburg WH, Talloen W, Peeters PJ, Kenemans JL. EEG alpha power as an intermediate measure between brain-derived neurotrophic factor Val66Met and depression severity in patients with major depressive disorder. J Clin Neurophysiol. 2013 Jun; 30 (3):261-7