Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:30 - 10:00

W50 Interne geneeskunde voor de (ouderen)psychiater

Schutter, N., Mulder, W., Os, J. van

Voorzitter(s): J.L. Parlevliet

Locatie(s): Zaal 06

Categorie(ën):

INHOUD

Er zijn tal van raakvlakken tussen het somatisch en psychisch disfunctioneren. Lichamelijke ziekten vergroten de kans op psychiatrische comorbiditeit en andersom beïnvloeden psychiatrische stoornissen de somatische gezondheid van patiënten. Verder hebben psychiatrische behandelingen soms somatische complicaties, zoals bijvoorbeeld het metaboolsyndroom bij langdurig gebruik van antipsychotica en de leukopenie bij gebruik van clozapine. In de algemene competenties voor de psychiater staat opgenomen dat deze in staat moet zijn om een goede differentiaaldiagnose op te stellen en waar nodig een indicatie te stellen voor aanvullende diagnostiek (laboratorium, biologisch, psychologisch, psychiatrisch) en de bevindingen te interpreteren. Het gaat dan om het samenbrengen, integreren en interpreteren van bevindingen uit biologische, psychologische en sociale domeinen in de context van levensfase, levensloop en levensomstandigheden. Naast kennis van het psychosociale en psychiatrische domein is kennis van onder andere de Interne Geneeskunde nodig.

In hoge mate geldt bovenstaande voor de ouderenpsychiater. Een groot aantal onderwerpen is hierbij relevant, zoals diabetes mellitus, metaboolsyndroom, schildklierpathologie, nierfunctiestoornissen, hart- en vaatziekten, en de effecten van alcohol op de lever. Omwille van de tijd en ook om dieper op een aantal onderwerpen in te kunnen gaan, is voor deze workshop gekozen voor twee hoofdonderwerpen: multimorbiditeit en polyfarmacie.

 

VORM

Multimorbiditeit en polyfarmacie worden – onder meer aan de hand van casussen – uitvoerig belicht door een internist ouderengeneeskunde, waarbij er ruimte is voor inbreng van eigen casuïstiek.

 

LEERDOELEN

Na deze workshop:

  • Is de kennis van de deelnemende (ouderen)psychiater over de invloed van somatische comorbiditeit en polyfarmacie opgefrist;
  • Is de deelnemer onder meer in staat een medicatielijst te interpreteren;
  • Is de deelnemer in staat de betekenis van QT-tijdverlenging op waarde te schatten;
  • Kan de deelnemer gericht doorverwijzen naar een somatisch specialist.