Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:30 - 12:00

W51 Interpersoonlijke psychotherapie (IPT) voor de behandeling van depressie

Boogaard, Th.M. van den, Jonker, K.

Voorzitter(s): T.H.M. van den Boogaard, K. Jonker en D. Snippe

Locatie(s): Zaal 07

Categorie(ën):

INHOUD

Uitgangspunten van interpersoonlijke psychotherapie (IPT) zijn de relatie tussen hechting en het ontstaan van stemmingsstoornissen en de relatie tussen het optreden van life events en depressie. IPT werkt met vier focussen: rouw, interpersoonlijk conflict, rolverandering en interpersoonlijk tekort.

IPT is van oorsprong een kortdurende individuele psychotherapie, die is ontwikkeld voor de behandeling van depressie. Inmiddels is er ook het een en ander bekend over de interactie tussen non-specifieke en specifieke factoren bij IPT [2].

IPT wordt ook in een groepsformat toegepast [3]. De groepstherapie is semi-gestructureerd. De focus wordt individueel vastgesteld. Door een kennismakingsoefening, psycho-educatie en gebruik van een sociogram wordt de cohesie in de beginfase van de groep bevorderd. Daarna wordt er uitsluitend groepsdynamisch gewerkt. Deze kortetermijn-groepspsychotherapie heeft een duur van veertien wekelijkse zittingen en twee follow-up-sessies. In een pilot werden bij negen groepen (n=60) drie keer vragenlijsten afgenomen. Na zeven maanden follow-up was er sprake van een significante vermindering van de depressieve symptomen, een verbetering van de (geestelijke) gezondheid en een verandering in de copingstijl.

 

VORM

  • Presentatie over de theorie en de werkwijze van IPT en IPT-G met dvd-illustratie.
  • Presentatie van protocollen die toepasbaar zijn binnen de Generalistische Basis GGZ en Gespecialiseerde GGZ.
  • Oefenen van vaardigheden door middel van rollenspel.

 

LEERDOELEN

  • Kennismaken met de theoretische uitgangspunten en de werkwijze van IPT en IPT-G.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Blom, M., Peeters, F., en Jonker, K., Leerboek interpersoonlijke psychotherapie (2011). Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
  2. Boogaard, T. M. v. d. (2013). De invloed van compatibiliteit tussen patiёnt en behandeling op de effectiviteit van de therapeut. Tijdschrift voor psychotherapie. Geaccepteerd juli 2013, bestemd voor de aflevering in oktober 2013.
  3. Snippe, D. (2009). Interpersoonlijke psychotherapie in een ambulante groep. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.