Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 8:30 - 12:00

W55 Elektroconvulsietherapie, state of the art

Verwey, B., Broek, W.W. van den, Groenland, T.H.N., Birkenhäger, T.K.

Voorzitter(s): T.K. Birkenhäger, W.W. van den Broek, T.H.N. Groenland en B. Verwey

Locatie(s): Zaal 2.11

Categorie(ën):

INHOUD

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een behandeling die toenemend kennis en vaardigheden van de uitvoerder vereist. In deze workshop worden de indicatiestelling, technische aspecten, de anesthesie en de behandeling na ECT behandeld aan de hand van de Richtlijn Elektroconvulsietherapie 2010 [1]. Ook de indicatie van complexe patiënten en de risicofactoren komen aan de orde. Technische aspecten als elektrodeplaatsing, bepaling van de insultdrempel, en stimulusdosering passeren de revue in relatie tot het effect. Preoperatieve screening, anesthesiemiddelen, interacties en bijwerkingen worden besproken met specifieke aandacht voor cardiaal gecompromitteerde patiënten. Zowel de behandeling van patiënten na succesvolle als na niet-succesvolle ECT wordt gepresenteerd, waaronder de indicatie en uitvoering van onderhouds-ECT [2].

 

VORM

Interactieve presentatie.

 

LEERDOELEN

  • Leren indiceren van ECT.
  • Inzicht verwerven in technische aspecten, anesthesie en uitvoering van ECT.
  • Kennis vergaren over behandeling na ECT.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. W.W. van den Broek, T.K. Birkenhager, e.a. Richtlijn Elektroconvulsietherapie, tweede herziene versie. De Tijdstroom, Utrecht, 2010.
  2. W.W. van den Broek, A.F.G. Leentjens, I.M. van Vliet, B. Verwey. Handboek Elektroconvulsietherapie. Van Gorcum, Assen, 2005.