Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:00 - 11:15

S56.3 Hallucinaties bij schizofrenie

Sommer, I.E.C., Diederen, K., Weijer, A. de, Koops, S., Lutterveld, R. van

Voorzitter(s): O.A. van den Heuvel

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Ruim 70 procent van de patiënten met schizofrenie heeft auditief verbale hallucinaties. De percentages voor andere modaliteiten liggen iets lager (visueel 40%, olfactorisch 20%, tactiel 20%). Bij intoxicaties, onthouding, sensorische deprivatie en delier zijn auditief verbale hallucinaties juist zeldzaam, terwijl visuele hallucinaties dan op de voorgrond staan. Misschien hebben patiënten met schizofrenie een deviatie in het taalsysteem die hen juist tot dit type hallucinaties predisponeert.

 

DOEL

Met beeldvormende technieken de functionaliteit en connectiviteit van de taalgebieden onderzoeken bij patiënten met schizofrenie en een controlegroep. Ook een gezonde groep individuen met auditief verbale hallucinaties werd onderzocht.

 

METHODEN

De functionaliteit werd onderzocht door de drie groepen een taaltaak te laten uitvoeren (verbal fluency) tijdens functionele MRI-scans. Zowel activiteit als functionele connectiviteit werd berekend.

Structurele connectiviteit werd in dezelfde drie groepen onderzocht door de witte banen in beeld te brengen met tract-based Diffusion Tensor Imaging (DTI) en Magnetic Transfer Ratio (MTR).

 

RESULTATEN

Tijdens de taaltaak zagen we in alle drie de groepen activatie van het gebied van Broca en in mindere mate van de temporo-pariëtale gebieden. Bij de patiëntengroep was er tevens significante activatie van de rechter homoloog van de taalgebieden; dit was bij de gezonde mensen met stemmen veel minder aanwezig.

Met DTI zagen we dat vrijwel alle witte banen bij de patiëntengroep van iets mindere kwaliteit waren. Bij de gezonde groep die stemmen hoort, vonden we geen afwijkingen met DTI. Met MTR zagen we een toename van vrij water in de rechter en linker arcuate facsiculus (de verbinding tussen Broca en Wernicke). Ditzelfde effect zagen we ook in de gezonde groep die stemmen hoort.

 

CONCLUSIE

Patiënten met schizofrenie laten een verminderde taaldominantie zien ten opzichte van niet-hallucinerende mensen. Deze verschuiving werd niet significant in de gezonde hallucinerende groep. Bij beide hallucinerende groepen was de arcuate facsiculus van iets mindere kwaliteit. Bij de gezonde groep werd dit alleen met MTR zichtbaar.