Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:15 - 11:30

S56.4 Hallucinaties bij doofheid

Teunisse, R.J., Sommer, I.E.C., Linszen, M.M.J.

Voorzitter(s): O.A. van den Heuvel

Locatie(s): Auditorium 2

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Akoestische hallucinaties zijn een symptoom van zeer diverse aandoeningen, waaronder ook gehoorsverlies. Er is nog weinig bekend over de prevalentie, risicofactoren en kenmerken van akoestische hallucinaties bij slechthorenden [1, 2].

 

DOEL

Het bepalen van de prevalentie van akoestische hallucinaties bij slechthorenden; het testen van leeftijd, geslacht, ernst en oorzaak van het gehoorsverlies en de aanwezigheid van tinnitus als mogelijke risicofactoren; en het beschrijven van de fenomenologische aspecten.

 

METHODEN

Achtereenvolgende patiënten die naar het UMC Utrecht waren verwezen voor audiometrisch testonderzoek, werden met een semigestructureerd interview gescreend op de aanwezigheid van akoestische hallucinaties . Bij aanwezigheid van hallucinaties werd de fenomenologie daarvan in kaart gebracht met de QPS (Questionnaire Psychotic Symptoms ). Voor de audiologische gegevens werden de medische dossiers van de patiënten geraadpleegd.

 

RESULTATEN

Bij 14,2 procent van de populatie (n = 106) was er tijdens de laatste maand voor screening sprake geweest van complexe akoestische hallucinaties. De lifetime-prevalentie was 20,6 procent. Er was een significant verband met de aanwezigheid van een ziekte van het middenoor en/of een geleidingsstoornis. Er werd geen significant verband gevonden met leeftijd, geslacht, ernst van het gehoorsverlies of tinnitus. Hallucinerende patiënten hoorden voornamelijk muziek, stemmen, telefoons en deurbellen. De fenomenologische kenmerken waren zeer heterogeen.

 

CONCLUSIE

De prevalentie van complexe akoestische hallucinaties bij slechthorenden is hoog. Om meer zicht te krijgen op de risicofactoren en fenomenologische kenmerken is onderzoek bij een grotere populatie nodig.

 

LITERATUURVERWIJZING

Cole MG, Dowson L, Dendukuri N, Belzile E. The prevalence and phenomenology of auditory hallucinations among elderly subjects attending an audiology clinic. Int J Geriatr Psychiatry. 2002 May;17(5):444-52.

Teunisse RJ, Olde Rikkert MGM. Prevalence of Musical Hallucinations in Patients referred for audiometric testing. Am J Geriatr Psychiatry 20:12, December 2012.