Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:30 - 10:48

S57.1 Depressie en angst bij Turkse en Marokkaanse migranten in Amsterdam: zijn er verschillen in symptomen, risicofactoren en beschermende factoren?

Schaik, D.J.F. van, Schrier, A.C.

Voorzitter(s): D.J.F. van Schaik

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

In de dagelijkse praktijk vinden psychiaters het soms lastig om patiënten van niet-westerse afkomst met angst of depressie te behandelen. Zijn het andere ziektebeelden of spelen andere risicofactoren een rol?

 

DOEL

Het doel van het onderzoek was een crossculturele vergelijking maken van angst en depressie bij Turks-Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse Amsterdammers ten opzichte van autochtone Amsterdammers.

 

METHODEN

De GGD Amsterdam en de ggz-instellingen in Amsterdam hebben in een random steekproef van de bevolking data verzameld met onder meer de CIDI, SCL-90-R, NEO-FFI, cardiovasculaire risicofactoren en religieuze coping.

 

RESULTATEN

De resultaten tonen dat etniciteit géén belangrijke rol speelt in het klinisch beeld en de risicofactoren voor angst en depressie. Dit bleek bij crossculturele vergelijking van: a) het symptoomprofiel van depressie; b) de comorbiditeit van depressie en angst; c) de samenhang van persoonlijkheidsdimensies en depressie en angst; d) de samenhang van etnische dichtheid in de wijk (een indicator voor sociale steun binnen de etnische groep) en depressie en angst; en e) de samenhang van depressie en religieuze coping.

 

CONCLUSIE

De bevindingen ondersteunen de aanbeveling dat ook bij niet-westerse patiënten gestructureerde diagnostiek en behandeling volgens de bestaande richtlijnen kan worden toegepast.

 

LITERATUURVERWIJZING

A.C. Schrier. Depression and anxiety in migrants in the Netherlands. Population studies on diagnosis and risk factors. Proefschrift VU. Bunnik, 2013. Digitaal verkrijgbaar via A.Schrier@i-psy.nl