Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:48 - 11:06

S57.2 Drop-out bij migrantenjongeren in de kinder- en jeugdpsychiatrie

Schaik, D.J.F. van, Haan, A. de

Voorzitter(s): D.J.F. van Schaik

Locatie(s): Pieter Baan

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Drop-out (het voortijdig beëindigen van de behandeling) komt erg veel voor in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Enkele studies wijzen uit dat drop-out meer voorkomt bij jongeren van migrantenherkomst dan bij autochtone jongeren, maar er zijn ook studies die dit tegenspreken. Om drop-out (leidend tot onbehandelde problematiek) bij jongeren van verschillende herkomst te kunnen voorkomen is het belangrijk om te weten wat de voorspellers zijn.

 

DOELEN

Helder krijgen welke variabelen voorspellend zijn en welke cliënten een vergote kans hebben op drop-out. 

Analyseren of een van de belangrijkste voorspellers een grote rol speelt bij jongeren van migrantenherkomst.

 

METHODEN

Met een meta-analyse zijn alle mogelijke drop-outvoorspellers op een rijtje gezet en zijn er effectsizes berekend. Er is specifiek gekeken naar studies die zich richtten op jongeren van migrantenherkomst. Daarnaast is door middel van praktijkonderzoek bij een interculturele jeugd-ggz-instelling (i-Psy de Jutters) gekeken in hoeverre de kwaliteit van de therapeutische relatie een rol speelt bij drop-out in therapie met migrantenjongeren. Hierbij vulden de jongeren zelf elke sessie een korte vragenlijst in (de C-SRS: Child Session Rating Scale [1, 2].

 

RESULTATEN

Verschillende cliënt- en gezinsvariabelen (sociaaleconomische variabelen, gezinssituatie, aard van de problematiek) bleken sterke drop-outvoorspellers te zijn. Ook waren enkele praktische variabelen en therapievariabelen sterke voorspellers voor drop-out (de kwaliteit van de therapeutische relatie, afstand van huis tot instelling, mate van betrokkenheid van de ouder, mate van instemming met de keuzes van de hulpverlener). Er waren te weinig studies die de herkomst van de cliënt als variabele meenamen om iets te kunnen zeggen over de voorspellers per herkomstgroep. Bovendien was geen van deze studies in Nederland gedaan. De praktijkstudie wees uit dat de kwaliteit van de therapeutische relatie bij de drop-outs daalde gedurende de behandeling, terwijl deze steeg bij degenen die de behandeling afrondden.

 

CONCLUSIE

Op basis van de literatuurstudie konden verscheidene voorspellers van drop-out geïdentificeerd worden. Het is van belang dat hulpverleners hiervan op de hoogte zijn zodat zij bij aanwezigheid van deze factoren extra moeite kunnen doen om drop-out te voorkomen. Er konden geen conclusies worden getrokken over de voorspellers per herkomstgroep, maar wel is duidelijk dat een betere kwaliteit van de therapeutische relatie de kans op drop-out verlaagt bij migrantenjongeren.

 

LITERATUURVERWIJZING

Duncan, B. L., Sparks, J. A., Miller, S. D., Bohanske, R. T., & Claud, D. A. (2006). Giving Youth a Voice: A Preliminary Study of the Reliability and Validity of a Brief Outcome measure for Children, Adolescents, and Caretakers. Journal of Brief Therapy, 5(2), 71-87.

Miller, S. D., & Duncan, B. L. (2004). The outcome and session rating scale. Administration and scoring manual. Chicago, Illinois: Institute for the Study of therapeutic Change.

De Haan, A. M., Boon, A. E., De Jong, J. T. V. M., Hoeve, M., & Vermeiren, R. R. J. M. (2013). A meta-analytic review on treatment drop-out in child and adolescent outpatient mental health care. Clinical Psychology Review, 33(5), 698-711.

De Haan, A. M., Boon, A. E., De Jong, J. T. V. M., & Vermeiren, R. R. J. M. (2013). A review on treatment-drop-out in mental health care with ethnic minority youth. Submitted.

De Haan, A.M., Boon, A.E., De Jong, J.T.V.M., Geluk, C., & Vermeiren, R.R.J.M. (2013). Therapeutic relationship and psychotherapy drop-out with non-native children and adolescents. Clinical Psychologist (ahead-of-print).