Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:30 - 10:48

S58.1 Libido en motivatie: meer dan seks?

Knegtering, H.

Voorzitter(s): H. Knegtering

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Freud sprak over libido in de brede betekenis van het woord als een van de drijfveren voor het menselijk gedrag. In later jaren is het woord libido steeds meer in een nauwere seksuele context gebruikt.

 

DOEL

Een antwoord formuleren op de volgende vragen: Bestaat libido? Is libido in de seksuele context wel te isoleren van initiatief en motivatie in het algemeen?

 

METHODEN

Op basis van resultaten in klinisch en preklinisch onderzoek wordt een overzicht gegeven van verschillende modellen om deze vragen te beschouwen.

 

RESULTATEN

Zowel uit seksuologisch onderzoek als dierfysiologisch onderzoek blijkt dat libido een complex concept is. Arousal, gedragsinitiatie, levensfasespecifiek leren en het ervaren van beloners bepalen de aandrift tot gedrag binnen een biologische en sociale context.

 

CONCLUSIE

Libido is een complex begrip, grenzend aan begrippen als (an)hedonie, motivatie, initiatie en bekrachtiging van gedrag. Een beter begrip hiervan kan een bijdrage leveren aan behandeling van stemmingsstoornissen, psychosen en seksuele functiestoornissen.