Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:42 - 12:00

S58.5 Let’s talk about sex: psychofarmaca en seksualiteit

Roke, Y., Roussel, N.A.

Voorzitter(s): H. Knegtering

Locatie(s): Johannes Ramaer

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Seksueel disfunctioneren heeft gevolgen voor de kwaliteit van leven en voor het zelfbeeld. Seksualiteit is een belangrijk onderdeel van het leven van patiënten. Het is van belang dat behandelaren aandacht hebben voor het seksueel functioneren van hun patiënt, maar ook dat er kennis is omtrent seksuele bijwerkingen van psychofarmaca. Uit onderzoek blijkt dat 63 procent van de mannen en 39 procent van de vrouwen last hebben van medicatiegerelateerde seksuele bijwerkingen.

Seksuele functiestoornissen ten gevolge van psychofarmacagebruik hebben invloed op de medicatietrouw; 42 procent van de mannen en 16 procent van de vrouwen geeft aan weleens gestopt te zijn met medicatie wegens ongewenste seksuele effecten.

Minder dan de helft van de patiënten bespreekt seksuele functiestoornissen uit zichzelf met de behandelaar. Daarnaast vinden behandelaren het ook lastig om het seksueel functioneren te bespreken met hun patiënten.

 

METHODEN

In een powerpointpresentatie met patiëntenfilmpjes worden de verschillende facetten van het seksueel functioneren, seksuele functiestoornissen en de voorkomende medicatiegerelateerde seksuele bijwerkingen besproken. Zowel de psychische als de somatische kant wordt belicht. In een rollenspel wordt er geoefend met casuïstiek, hoe het seksueel functioneren bespreekbaar kan worden gemaakt en hoe dit op een adequate manier gestructureerd kan worden uitgevraagd. Daarnaast worden handvatten voor behandeling geboden.

 

LEERDOELEN

Kennis overbrengen over seksuele functiestoornissen.

Seksualiteit ter sprake brengen.

Overbrengen hoe seksuele problematiek en seksuele bijwerkingen kunnen worden uitgevraagd.

Seksuele problematiek behandelen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Knegtering H et al. What are the effects of antipsychotics on sexual dysfunctions and endocrine functioning? Psychoneuroendocrinology. 2003;28 2:109-23.

La Torre A et al. Sexual dysfunction related to psychotropic drugs: a critical review--part I: antidepressants. Pharmacopsychiatry. 2013, 46(5):191-9.

Bobes J, et al. Frequency of sexual dysfunction and other reproductive side-effects in patients with schizophrenia treated with risperidone, olanzapine, quetiapine, or haloperidol: the results of the EIRE study. J Sex Marital Ther. 2003;29(2):125-47.