Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:30 - 10:45

S59.1 De netwerkstructuur van symptomen van psychiatrische stoornissen

Boschloo, L.

Voorzitter(s): R.A. Schoevers

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Traditionele modellen voor psychiatrische stoornissen hebben in het verleden tot belangrijke inzichten geleid, maar hebben ook enkele essentiële tekortkomingen. Psychiatrische diagnoses zijn bijvoorbeeld heterogeen; patiënten met dezelfde diagnose kunnen heel verschillende symptomen laten zien. Bovendien is er vaak sprake van comorbiditeit; patiënten voldoen dan aan meerdere psychiatrische diagnoses. De netwerkbenadering is een nieuwe conceptualisering van psychopathologie en kan wellicht een verklaring geven voor deze problemen met het huidige classificatiesysteem.

 

DOEL

Dit onderzoek heeft tot doel de netwerkstructuur in kaart te brengen van symptomen van de voornaamste psychiatrische diagnoses.

 

METHODEN

De netwerkstructuur van 127 psychiatrische symptomen van 13 diagnoses wordt onderzocht. Hiervoor maken we gebruik van data van de tweede meting van de National Epidemiologic Survey on Alcohol and Related Conditions (NESARC), waaraan 34.653 volwassenen uit de algemene Amerikaanse bevolking meededen. Het netwerk wordt geconstrueerd met behulp van een nieuwe techniek, genaamd eLasso.

 

RESULTATEN

Het netwerk bestaat uit meerdere clusters van symptomen, die elk van de psychiatrische diagnoses representeren. Connecties van symptomen zijn vaak sterk binnen clusters, maar laten ook aanzienlijke variatie zien; dit zou een verklaring kunnen zijn voor de heterogeniteit van diagnoses. Bovendien zijn clusters met elkaar verbonden via specifieke symptomen; daarmee kan de hoge comorbiditeit tussen diagnoses verklaard worden.

 

CONCLUSIE

De netwerkbenadering kan de belangrijkste problemen met het huidige classificatiesysteem verklaren. Het is daarmee een veelbelovende conceptualisering van psychopathologie die rechtdoet aan de complexiteit van psychiatrische problemen.