Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:15 - 11:30

S59.4 Depressie op persoons-, symptoom- en tijdsniveau: heterogeniteit in ‘Three-Mode Principal Component Analysis’

Monden, R.

Voorzitter(s): R.A. Schoevers

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Het beter begrijpen van depressie is een grote uitdaging voor de psychiatrie. Jammer genoeg wordt onderzoek gehinderd door de heterogeniteit van het depressieconstruct: veel resultaten worden niet gerepliceerd [1]. Een grote stap voorwaarts zou worden gemaakt als patiënten kunnen worden beschreven met meer homogene diagnostische entiteiten. Met data-gedreven methoden (factoranalyse, latente klasse-analyses) heeft men gezocht naar dergelijke entiteiten. Dit onderzoek heeft echter veel inconsistente resultaten opgeleverd. Een belangrijke reden hiervoor kan zijn dat de gebruikte technieken niet alle relevante bronnen van heterogeniteit (over personen, symptomen en tijd) tegelijk kunnen integreren in één model[2].

 

DOEL

Het integreren van de drie vormen van heterogeniteit in Three-Mode Principal Component Analysis (3MPCA) [3, 4].

 

METHODEN

3MPCA werd gebruikt om de symptoom-, persoons- , en tijdsheterogeniteit te exploreren in een set BDI-metingen die gedurende twee jaar driemaandelijks werden verzameld bij eerstelijnspatiënten (n=264).

 

RESULTATEN

In de analyses viel de heterogeniteit op persoonsniveau uiteen in een milde, een mild-chronische en een ernstige component, op symptoomniveau in een cognitieve en een somatisch-affectieve component en op tijdsniveau in een acute en een persistente component. De milde persoonscomponent werd gekarakteriseerd door lage en afnemende niveaus van symptomatologie. De mild-chronische persoonscomponent had een stabiel-laag niveau van cognitieve symptomatologie en stabiel-verhoogd niveau van somatisch-affectieve symptomatologie. De ernstige persoonscomponent werd gekarakteriseerd door hoge niveaus van symptomatologie die maar beperkt afnam over de tijd. Elke persoonscomponent liet een specifiek patroon van correlaties met externe instrumenten zien.

 

CONCLUSIE

Deze resultaten laten zien dat het mogelijk is om de heterogeniteit van depressie empirisch en op geïntegreerde wijze te onderzoeken, hetgeen veelbelovend is voor de toekomstige ontwikkeling van nieuwe classificatiemethoden.

 

LITERATUURVERWIJZING

Risch N., Herrell R., Lehner T., Liang KY., Eaves L., Hoh J., Griem A., Kovacs M,. Ott J,. Merikangas KR. (2009). Interaction between the serotonin transporter gene (5-HTTLPR). stressful life events. and risk of depression: a meta-analysis. JAMA, 301, 2462-2471.

Wardenaar KJ., & de Jonge P. (2013). Diagnostic heterogeneity in psychiatry: towards an empirical solution. BMC Med, 11, 201.

Kiers HAL., & van Mechelen I. (2001). Three-way component analysis: principles and illustrative application. Psychol Methods, 6(1), 84-110.

Kroonenberg PM.,& van Ginkel JR. (2012). Combination rules for multiple imputation in three-way analysis illustrated with chromatography data. Curr.Anal. Chem, 8, 224-235.