Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:30 - 11:45

S59.5 Een netwerkperspectief voor depressie

Borkulo, C. van

Voorzitter(s): R.A. Schoevers

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Volgens het steeds populairder wordende netwerkperspectief kunnen psychologische constructen worden opgevat als complexe systemen van interacterende entiteiten. In het geval van mentale stoornissen zijn deze entiteiten symptomen. Correlaties tussen items (die symptomen meten) komen volgens het netwerkperspectief tot stand door directe interacties tussen symptomen.

 

DOEL

In deze studie hebben we de cross-sectionele en inter-individuele netwerkstructuur onderzocht van symptomen op basis van de Inventory of Depressive Symptomatology (IDS). Deze vragenlijst combineert depressie- en angstsymptomen.

 

METHODEN

Uit de Nederlandse Studie naar Depressie en Angst (NESDA) werden deelnemers geselecteerd; zowel patiënten met een ooit doorgemaakte depressieve episode (N=586) als gezonde controlepersonen (N=500) werden geïncludeerd. Deelnemers met een of meerdere angststoornissen werden geëxcludeerd, om pure depressie te kunnen bestuderen. De netwerkstructuur werd bepaald met behulp van eLasso, een nieuwe techniek om netwerkstructuren te construeren.

 

RESULTATEN

Het resulterende netwerk laat zien dat cognitieve en stemmingssymptomen (bijvoorbeeld ‘verdrietig voelen’ of ‘concentratieproblemen’) sterk verbonden zijn. Dit impliceert dat deze symptomen een centrale rol spelen in het netwerk. Somatische en angstsymptomen (bijvoorbeeld paniek- en fobiesymptomen of pijn) hebben zwakkere verbindingen en spelen daarom een minder centrale rol in het netwerk. Een opvallende uitzondering hierop vormt het symptoom ‘angstig voelen’. Dit specifieke symptoom blijkt wel een centrale rol in het netwerk te hebben.

 

CONCLUSIE

Deze bevindingen leveren nieuwe inzichten in de aard van depressie en welke symptomen een belangrijke rol spelen. Omdat zowel depressie- als angstsymptomen in het netwerk zijn opgenomen, kan de netwerkbenadering een nieuw licht werpen op comorbiditeit.