Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:45 - 12:00

S59.6 Symptoomnetwerken longitudinaal; bevindingen bij depressie, psychose en gezonde controlepersonen

Wigman, J.T.

Voorzitter(s): R.A. Schoevers

Locatie(s): Zaal 04/05

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Handboeken voor psychische aandoeningen zoals de DSM onderscheiden verschillende psychische stoornissen. Hoewel nuttig, helpen dit soort systemen ons niet om de aard en ontwikkeling van psychopathologie te begrijpen. Recentelijk is er een nieuwe benadering in opkomst op het gebied van psychopathologie: een netwerkbenadering. Deze theorie gaat ervan uit dat mentale ziekten niet moeten worden gezien als latente constructen die ten grondslag liggen aan de daadwerkelijke symptomen, maar dat mentale ziekte beter kan worden gezien als een netwerk van de daadwerkelijke symptomen. Hierin zijn de symptomen geen uitvloeisel van onderliggende niet-observeerbare constructen, maar bestaan de symptomen op zichzelf en beïnvloeden ze elkaar causaal. 

Voortvloeiend uit dit idee komt de hypothese dat individuen met psychopathologische symptomen andere netwerken van mentale toestanden zullen laten zien dan individuen zonder psychopathologische symptomen. Een tweede hypothese is dat individuen met verschillende diagnoses ook verschillende netwerken van mentale toestanden zullen laten zien.

 

DOEL

Psychopathologie bekijken vanuit het nieuwe netwerkperspectief, dat een meer dynamische en natuurlijke representatie van psychopathologie geeft.

 

METHODEN

Longitudinale netwerken van de moment-tot-momenteffecten die momentane affectieve toestanden hebben, werden bekeken in grote samples van gezonde controlepersonen, mensen met depressieve symptomen en mensen met psychotische symptomen.

 

RESULTATEN

De netwerken van affectieve toestanden van de drie groepen lieten deels overlap zien, en deels kwalitatieve en kwantitatieve verschillen.

 

CONCLUSIE

Het bekijken van psychopathologie vanuit een netwerkbenadering kan waardevol zijn om de huidige diagnostische praktijk te complementeren. Ook kan het ons helpen om zowel de fenomenologie als de ontwikkeling van psychopathologie beter te begrijpen. Verder kan een netwerkbenadering een verklaring bieden voor bepaalde aspecten van psychopathologie, zoals veelvoorkomende comorbiditeit.