Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:52 - 11:14

S60.2 Het meten van gehechtheidstijl met de Experiences in Close Relationships questionnaire-r (ECR-r) en de Attachment Network Questionnaire (ANQ)

Kamperman, A., Aleknaviciute, J.

Voorzitter(s): C.G. Kooiman

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND 

Op het onderzoeksterrein van de gehechtheid worden grofweg twee methoden gehanteerd om de gehechtheidstijl te sonderen. De klinische methode waarbij de gehechtheidstijl wordt gesondeerd met een gestructureerd interview dat het gehechtheidsysteem provoceert (het Gehechtheid Biografisch Interview; GBI); en de sociaalpsychologische methode waarin voornamelijk gebruik wordt gemaakt van zelf-invulvragenlijsten.

 

DOEL 

Vaststellen van de bruikbaarheid van de ECR-r, een zelfinvulvragenlijst met 36 items die gehechtheid ten aanzien van een intieme partner meet; en van de ANQ, een Q-sort-instrument met 60 items dat verschillende gehechtheidstijlen ten aanzien van verschillende sleutelfiguren vastlegt.

 

METHODEN

In het kader van hun reguliere behandeling vulden 262 psychotherapiepatiënten de ECR-r in naast een aantal andere vragenlijsten die deel uitmaken van Routine Outcome Monitoring. In het kader van een separaat wetenschappelijk onderzoek vulden 84 vrouwelijke patiënten en 94 gezonde vrouwen de ANQ in, naast de ECR-r.

 

RESULTATEN 

De ECR-r heeft goede psychometrische eigenschappen met een goede constructvaliditeit en heeft voor de klinische praktijk informatieve waarde. De resultaten voor wat betreft de ANQ worden momenteel nog geanalyseerd; deze zullen tijdens het congres worden gepresenteerd.

 

(VOORLOPIGE) CONCLUSIES 

De ECR-r is voor de psychiatrische praktijk een bruikbaar instrument om gehechtheidstijl te sonderen. Of de ANQ een zinvolle aanvulling is, zal moeten blijken uit de analyses die op het Voorjaarscongres worden gepresenteerd.

 

LITERATUURVERWIJZING

Allen JG, Stein H, Fonagy P, Fultz J, Target M. Rethinking adult attachment: a study of expert consensus. Bulletin of the Menninger Clinic 2005; 69: 59 – 80.

Fonagy P, Allen J, Stein H, Fultz J, Target M. The Attachment Network Q-sort: a 

measure to assess variations in adult attachment across attachment figures. 

(Technical Report No. 02-0049). The Menninger Clinic, Research Department. 

Topeka, KS, 2002.

Fraley, R.C., Waller, N.G., & Brennan, K.A. (2000). An item response theory analysis of self-report measures of adult attachment. <i>Journal of Personality and social Psychology, 78, 2</i>, 350-365.

Kooiman C.G., E.R. Klaassens, J.Q. van Heloma Lugt and A.M. Kamperman.

Psychometrics and validity of the Dutch Experiences in Close Relationships-revised 

(ECR-r) in an outpatient mental health sample. J Pers Assess. 2013; 95(2): 217-24.