Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 11:36 - 12:00

S60.4 Gehechtheidstijl en emotieregulatie bij vrouwen met een persoonlijkheidsstoornis

Aleknaviciute, J., Tulen, J.H.M., Kushner, S.A.

Voorzitter(s): C.G. Kooiman

Locatie(s): Zaal 2.1

Categorie(ën):

ACHTERGROND

Gevoelsreflecties vormen een van de belangrijke psychologische mechanismen waarmee we reageren op de wereld om ons heen. De regulatie van onze affecten is van bijzonder belang voor een gezond interpersoonlijk en psychisch functioneren. In de gehechtheidtheorie wordt gesuggereerd dat interne werkmodellen van gehechtheid de emotieregulatie van personen beïnvloeden in de kindertijd, adolescentie en ook in volwassenheid. Patiënten met ernstige persoonlijkheidsproblematiek, zoals de borderline-persoonlijkheidsstoornis, blijken in grote meerderheid onveilig gehecht te zijn (Bateman & Fonagy, 2004). Theoretisch gezien gaat een veilige gehechtheidstijl gepaard met een adequate affectregulatie, zoals dat is aangeleerd in het contact met de verzorgers. Onveilige gehechtheid kan ook gezien worden als een kwetsbaarheid om gebeurtenissen negatief te interpreteren en te evalueren, waardoor onveilig gehechte personen meer stress ervaren, gevolgd door heftiger emotionele en fysiologische reacties. De onveilige gehechtheidstijlen gaan gepaard met inadequate vormen van affect- en stressregulatie, waarbij de affecten heftiger zijn en het denken en gedrag dwingender bepalen, en waarbij men minder reflectie kan hebben op de eigen en andermans situatie.

 

DOEL

In deze studie worden verbanden onderzocht tussen gehechtheidstijl en emotionele respons op psychosociale stress bij vrouwen met een persoonlijkheidsstoornis.

 

METHODEN

Vrouwelijke patiënten (N= 90) en een groep gezonde vrouwen (N=92) uit de algemene populatie werden blootgesteld aan psychosociale stress (Trier Social Stress Test). Een cognitieve beoordelingsvragenlijst (Primary Appraisal / Secondary Appraisal) werd afgenomen om te meten hoe de persoon de voorgestelde situatie ziet en of zij zelf genoeg bronnen heeft om de voorgestelde situatie adequaat af te handelen. De gehechtheidstijl werd vastgesteld met de ECR-r. Tijdens de stresstaak werd de emotionele respons vastgelegd met de Profile of Mood State (POMS).

 

RESULTATEN

Bevindingen omtrent associaties tussen gehechtheidstijlen en emotieregulatie worden gepresenteerd, alsmede verschillen tussen patiënten en controlepersonen.

 

LITERATUURVERWIJZING

Batman A & Fonagy P. Psychotherapy for borderline personality disorder; mentalization-based treatment. Oxford University Press. Oxford/New York, 2004.

Panksepp J. Empathy and the laws of affect. Science 2011; 334: 1358-1359.