Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:30 - 12:00

W57 De route van de patiënt door de Wvggz: blijven proberen te motiveren

Hondius, A.J.K., Prinsen, E., Ven, M. van de, Bruggeman, F., Masthoff, E., Kruit, I.

Voorzitter(s): F. Bruggeman, A.J.K. Hondius, I. Kruit, E. Masthoff, E. Prinsen en M. van de Ven

Locatie(s): Zaal 01

Categorie(ën):

INHOUD

De Wet verplichte ggz (Wvggz) wordt in 2015 ingevoerd. Deze behandelwet, als opvolger van de Wet Bopz, zal leiden tot een cultuuromslag in de ggz. Bij de Wet Bopz was de weg naar een Bopz-maatregel duidelijk: acuut via de burgemeester, niet-acuut via de officier van justitie en de rechter. In de Wvggz doet de geneesheer-directeur het (niet-acuut) verzoek aan de rechter. Het zorgplan is leidend en geeft bij een zorgmachtiging de reikwijdte aan van de mogelijkheden van verplichte zorg. Hoeveel interventies moet je in een zorgplan opnemen om deze in geval van verplichte zorg ook te kunnen toepassen? Wat zijn de kansen en bedreigingen van de verschillende routes naar verplichte zorg?

In 2013 werd de Wet forensische zorg [1] aangenomen. Het schakelartikel 2.3 is bedoeld om forensische patiёnten via een zorgmachtiging naar reguliere ggz te laten overstappen; een verruimde invulling van artikel 37 (wetboek van Strafrecht). Hierbij wordt dezelfde systematiek aangehouden als in de Wvggz: een zorgplan en een medische verklaring worden voorgelegd aan de strafrechter. De officier van justitie heeft als verzoeker nu wél een formele rol. Welke informatie komt er in een geneeskundige verklaring te staan? Alleen informatie uit de Pro Justitia-rapportage? Overziet een strafrechter wat er mogelijk is in de reguliere ggz? Wordt het benodigde niveau van veiligheid adequaat meegewogen? Is er voldoende rechtsgelijkheid tussen deze forensische route naar de Wvggz en de civiele route?

 

VORM

Deze workshop bestaat uit twee delen.  In het eerste deel worden de route en zorgmachtiging Wvggz interactief besproken. In het tweede deel worden de vragen die bij de forensische route spelen interactief besproken door een forensisch psychiater en een jurist.

 

LEERDOELEN

  • Kennis van schakelartikel Wfz en Wvggz.
  • Bewustwording van rechtsgelijkheid.

 

LITERATUURVERWIJZING

  1. Stoornis en Delict, RVZ 2012; wetstekst Wfz