Sluiten Toegevoegd aan Mijn programma.
Sluiten Verwijderd uit Mijn programma.
Terug Home

NVVP VJC 2014

vrijdag 11 april 2014 10:30 - 12:00

W58 Crisis?! Hoe beoordeelt u de verstandelijk beperkte patiënt?

Wieland, J., Kapitein- de Haan, S.

Voorzitter(s): S. Kapitein-de Haan en J. Wieland

Locatie(s): Zaal 08

Categorie(ën):

INHOUD

Hoe moet u de verstandelijk beperkte patiënt beoordelen? U bent niet de enige die zich dit weleens afvraagt. Psychiaters in de crisisdienst zien vaak op tegen beoordeling van een patiёnt met een verstandelijke beperking. Gesprekken verlopen soms moeizaam of leveren weinig op. Al snel bekruipt u het gevoel dat u niet veel kunt veranderen. Hoe blijft u dan gemotiveerd?

Het beoordelen van patiёnten met een verstandelijke beperking vergt een specifieke aanpak en communicatie. U moet rekening houden met beperkingen op cognitief, sociaal en emotioneel vlak. Het is essentieel om het systeem te betrekken om een goed beeld en voldoende informatie te krijgen. Een uitspraak van iemand met een verstandelijke beperking moet daarbij altijd in de juiste context geplaatst worden, en gerelateerd worden aan het ontwikkelingsniveau. Hoe bepaalt u anders of er sprake is van een psychiatrische stoornis, bijvoorbeeld een psychose, of een kinderlijke fantasie? En wat is een passende interventie?

Vaak kunnen praktische adviezen en heldere afspraken stabiliteit brengen. Als er sprake is van een psychiatrische decompensatie, is het van belang om de interventie af te stemmen op de verstandelijke beperking. En hoe motiveert u de verstandelijk beperkte patiёnt en zijn systeem?

 

VORM

In deze workshop leert u met behulp van theoretische achtergronden en casuïstiek over het beoordelen van de verstandelijk beperkte psychiatrische patiёnt in de crisisdienst. U leert hoe u bepaalde klachten of symptomen moet interpreteren. Wanneer is er sprake van een psychiatrische stoornis? Wanneer is er sprake van gedragsproblematiek? Wat is een passende interventie? En wat is passende zorg? Hoe gaat u om met psychofarmaca? Vraag wat u altijd al wilde weten.

 

LEERDOELEN

Na deze workshop:  

  • Heeft de deelnemer nieuwe motivatie om de uitdaging aan te gaan om de verstandelijk beperkte psychiatrische patiёnt in de crisisdienst te beoordelen.
  • Ligt een succesvolle beoordeling van deze patiënt binnen het bereik van de deelnemer.